İsrail, Ölümü Göstererek Dürzileri Sıtmaya Razı Etmeye Çalışıyor

İsrail, geçtiğimiz haftalarda “İsrail Ulus-Devlet Yasası”nı onayladı. 

Bu yasaya göre İsrail bir ulus devlet oldu ve ülkede yalnızca Yahudiler söz sahibi. Yeni yasayla birlikte, İsrail’de yaşayan ve zaten coğrafyaları İsrail tarafından işgal altında olan Filistinlilerin pek çok yasal hakkı kaldırıldı. Filistinlilerle beraber; Dürziler, Çerkesler, Aramiler ve Bedeviler de bu yasadan etkileniyor.

Yeni yasaya tepki gösteren Dürziler bu yasayla birlikte İsrail’deki bütün azınlıkların ikinci sınıf vatandaş konumuna geldiğini açıkladı.Yasanın onaylanmasıyla beraber, İsrail Ordusu’nda çalışan pek çok rütbeli Dürzi asker istifa edeceğini açıkladı. Dürziler, aynı zamanda hafta sonu bir eylem düzenlemeyi planlıyorlar.

İsrail’de yaşayan azınlıklar, tıpkı Yahudiler gibi zorunlu askerliğe tabiler. Ülkede Yahudi askerden çok Dürzi asker bulunuyor. Polislerin büyük bir kısmı da Çerkes ve Dürzilerden oluşuyor.

Gelen tepkilerden ötürü İsrail Başbakanı Netenyahu, Dürzilere ve Çerkeslere bir ayrıcalık tanınabileceğini söyledi. Ancak Dürzilerin önemli bir kısmı, bu teklifin “haksızlığın üstünü haksızlıkla kapatmak” olarak ele alıyor