Trump İran’a Uygulanacak Yaptırımları Yürürlüğe Koydu

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer programlarının masaya yatırıldığı “P5+1” ülkeler grubundan geçtiğimiz Mayıs ayından çıkmıştı. Gruptan çıktıktan sonra, İran’a yönelik yaptırımlarını tekrar uygulayacağını söyleyen Trump, bugün yaptırımların ilk aşamasını başlattı.

Bugüne kadar uygulanan en sert yaptırımlar olduğunu söyleyen Trump, bunların Kasım ayında daha da ağırlaşacağını dile getirdi.

Gerçekleştirilen yaptırımlar; İran’ın ABD Doları almasını ve altın gibi değerli madenlerle ticaret yapmasını engelliyor. Ülkeye, kömür ve sanayide kullanılan bilgisayar yazılımlarının satılması da yasaklandı. Bundan böyle yabancı firmalar İran’da otomobil sektöründe de yatırımcı olamayacaklar ve İran’da kendi mallarını başka ülkelere ihraç edemeyecek.

Bu yaptırımlardan para ve altın ile yapılan ticaretler için 90, ham petrol ve yan ürünleri ile yapılan ticaretler için ise 180 günlük bir geçiş süreci öngörülmüş. Yani yaptırımların etkisi bu süreler zarfında kendisini gösterecek

Yaptırımların ardından bir açıklama daha yapan Trump, bunlara uymayan ülkelerin ABD ile bir daha iş yapamayacağını söyledi. Ona göre, bu yaptırımlar dünya barışı içinmiş.