Tokyo Tıp Fakültesi, Kadınların Aleyhine Değiştirdiği Test Sonuçları İçin Özür Diledi

Geçtiğimiz günlerde Japonya’da yayın yapan Yomiuri Shimbun gazetesi, Tokyo Tıp Fakültesi’nin üniversite giriş sınavına katılan kadınların sınav notlarında oynama yaparak kadın öğrencilerin sayısında azaltma yaptığını açığa çıkartmıştı.

Gazetenin adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığını söylediği haberi, ülkede yankı uyandırdı. Olaydan haberi olmadığını söyleyen, üniversitenin halkla ilişkiler departmanı konuyla ilgili araştırma yapacağını dile getirdi.

Olay ise başka bir skandal soruşturması sırasında açığa çıkmıştı. Bahsi geçen diğer skandal, okulun eski başhekiminin eğitim bakanının oğlunu sınavsız olarak okula kabul etmesiyle ilgiliydi.

Yapılan derinlikli araştırmada, gazetenin haberinin doğru olduğu ve üniversitenin en az 2006 yılından beri sınav sonuçlarını manipüle ettiği tasdiklendi. Bu manipülasyon önce bütün notları %20 oranında düşürmek ve erkek öğrencilere en az 20 puan vermek suretiyle yapılıyordu.

Üniversitenin bunu yapma nedeninin, kadınların çocuk doğurduktan sonra mesleği bırakma eğiliminde olduğu düşüncesi yatıyor.

Eski yönetimin ayrıca, notları düşürülen öğrenciler ve okulun eski öğrencilerinin çocuklarına, bağış karşılığı kayıt imkanı sunduğu da açığa çıktı.

Okulun şimdiki Başhekimi Tetsuo Yukioka, ekibiyle beraber düzenlediği basın toplantısında, çok üzgün olduklarını ve halkın güvenini boşa çıkardıkları için özür dilediğini açıkladı. Kendi döneminden önce gerçekleştirilen bu olayla hiç bir ilgisinin olmadığını da sözlerine ekledi.