Yaratık Şirket Monsanto Kanser Ettiği İçin 289 Milyon Dolar Cezaya Çarptırıldı

Patentli tohumlarıyla çiftçiyi kendine mahkum bırakan, Vietnam Savaşı’nda köylülerin yaşamlarını yok eden sarin gazının baş mimarı yaratık şirket Monsanto ABD’de 289 milyon dolar cezaya çarptırıldı.

46 yaşındaki Dewayne Johnson, bahçıvan olarak çalıştığı 2012 yılından beri, şu anda başka bir yaratık şirket olan Bayer’e ait olan, Monsanto’nun ürettiği “Round Up” ve “Ranger Pro” marka böcek ilaçlarına maruz kaldı.

Yıllarca bu ilaçlara maruz kalan Johnson, kansere yakalandı ve çok ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşıyor. Dewayne Johnson ölmek üzere.

Kansere yakalanmasına, yaratık şirket Monsanto’nun sebep olduğunu bilen Johnson, hali hazırda 4 bin davası bulunan şirkete bir dava da kendi yaşamı için açtı ve davayı kazanan ilk kişi oldu. Jüri, Johnson ve ailesine Monsanto tarafından 289 milyon dolar ödenmesine karar verdi

8 hafta boyunca süren davada Johnson’ın avukatı, Monsanto’nun yıllar boyunca kimyasalın yarattığı etkilere dair yapılan çalışmaları engellemeye çalıştığını ve bağımsız araştırmacıların şirkete gönderdiği analizleri görmezden geldiğini kanıtladı. Şirket aynı zamanda Monsanto ürünlerinin zararları hakkında yazılan akademik çalışmaları ve onları yazan bilimcileri de hedef alıp, lobi çalışmalarıyla itibarsızlaştırıyordu.

Peki Johnson Neden Kanser Oldu?

Böcek ilaçlarının içinde bulunan glifosat maddesi, 2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olma potansiyeli taşıdığı tasdiklenen bir kimyasal. 2015’den önce de çeşitli tartışmalara ve araştırmalara da konu olan glifosat, uzun zamandır Monsanto ile anılıyor.

Şirket olmasının bir getirisi olarak kendisinden bekleneni yapan Monsanto, hiç bir şey yapmadı ve kimyasalı kullanmaya devam etti. O kadar “hiç bir şey” yapmadı ki zehirlerinin üzerine bir kanser yapabilir etiketi dahi koymadı Çünkü kanser yapabilir yazmak, şirketin satışlarını olumsuz yönde etkileyebilirdi.

Kimyasalın kanser etme özelliğinden habersizce yıllar boyunca glifosat soluyan Johnson, en sonunda non-hodgkin lenfoma adı verilen bir kansere yakalandı.

Monsanto Patronu Johnson İçin Üzüntü Duyuyormuş

Monsanto Başkan Yardımcısı Scott Partridge ise ürünlerinin tamamen güvenli olduğunu, dava sonucunun ürünün 40 yıllık “güvenli” kullanımına gölge düşüremeyeceğini söyledi.

Johnson’ın -kendi şirketi yüzünden- içinde bulunduğu duruma üzüldüğünü(!), ancak şirket itibarlarını zedeleyen bu davayı temyiz edeceklerini açıkladı.


Monsanto’nun “icraatleri” bununla da sınırlı değil. Hali hazırda şirket için açılmış 4 bine yakın davanın yanı sıra, GDO’lu tohumlarıyla adeta tohum kartelliği yapan Monsanto hakkında Meydan Gazetesi’nin Aralık 2012’de basılan 6.Sayısında bir deşifre yazısı da yazılmıştı.

https://meydan1.org/gundem/2012/12/yaratik-sirket-monsanto/