Sınırı Geçen Yunan Askerleri Tahliye Edildi

Geçtiğimiz Mart ayında Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’nda nöbet tutan 2 Yunan askeri, yoğun kar sebebiyle yanlışlıkla TC tarafına geçip gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Teğmen Angelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitris Kouklazis’in tahliye talepleri, “yüksek ajanlık şüphesi” ve delillerin henüz toplanmamış olması gerekçesiyle çıktıkları ilk duruşmada mahkeme heyeti tarafından reddedilmişti.

Mahkeme, askerlerin bugün görülen duruşmasında tutukluluğun sürdürülmesinin artık gereksiz olduğunu belirterek 2 askerin tahliyesine karar verdi. Askerlere yurtdışına çıkış yasağı verilip verilmediği bilinmiyor. Ancak dış basın, herhangi bir yurtdışı yasağı bilgisinin olmamasını askerlerin Yunanistan’a dönmekte serbest olduklarına yoruyor.

Tahliyelerin ardından konuşan Tsipras, Twitter’dan yaptığı açıklamada, tahliyelerin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceğini söyledi.

Pazartesi günü Yunan Ordusu Sekreterliği, TC ile olan güven ilişkilerini yılın geri kalanı boyunca durduracağını açıklamıştı. Bunlar, Harp Akademisi öğrenci değişim programının ve karşılıklı sportif ve kültürel faaliyetlerin askıya alınması gibi yaptırımlardan oluşuyordu.

Bundan 1 ay önce de, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Brüksel’de gerçekleşen NATO zirvesinde buluşmuş ve Ege’deki gerilimi azaltacaklarına dair anlaşmışlardı.