Merak Ettiği Ermenistan’a Sınırdan Atlayarak Geçen Çocuk 45 Gündür Alıkonuluyor

Kars’ta yaşayan 16 yaşındaki Umut Ali Özmen, 24 Temmuz günü sınırda hayvan otlattığı sırada merak ederek Ermenistan’a geçti. Bir süre sonra tutuklandı ve 45 gündür alıkonuluyor.

Bir köylünün ihbar etmesi sonucunda tutuklanan Özmen’İn iade işlemleri, TC ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki olmaması sebebiyle Gürcistan üzerinden yürütülüyor.

Yaklaşık 45 gündür Ermenistan’da tutsak olan Ali, 12 Ağustos’ta babasını arayarak hapishanede gardiyanlar tarafından dövüldüğünü belirtti. Aile, üzerinde kimlik bulunmasına rağmen Türkiye’ye geri gönderilmeyen çocuklarının işkence gördüğünü söylüyor.

Türk İnterpolü ile Ermeni İnterpolü arasında görüşmeler sürüyor. Türk İnterpolü, hakkında bir arama kararı bulunmayan çocuğun serbest bırakılmasını talep etti ancak süreç çok yavaş ilerletiliyor.

Ali Özmen ile babası, haftada iki kez telefonla görüşebiliyor. Konuşma kayıtlarında çocuğun işkence gördüğüne dair beyanları bulunuyor.


Baba: Mahkemede sana ne söylediler?
Umut Ali: Benden şikâyetçi olan var ya… Müfettiştir, müsteşardır… Hâkime dedi ki ‘Bunun kimliği bize bildirilmedi. İnterpol bunu arıyor. Ama ne diye arıyor, onu bilmiyoruz. Bir şeyler var ki arıyor.’ Diyorlar ki ‘Sen Türkiye’de suç işleyip bu yana kaçtın.’
Baba: Türkiye’nin ne yapması gerekir, onların söylediğine göre?
Umut Ali: Kimliğimi bildirmeleri lazım
Baba: E oğlum bildirmişler. Avukata söylesene, bildirmişler diye.
Umut Ali: İnterpol’ün bildirmesi lazım.
Baba: Tamam.
Umut Ali: Burada işler zorlaşıyor. (Ağlıyor) Hep dövmeye başladılar ya.
Baba: Nasıl?
Umut Ali: Bildiğin adamakıllı dövüyorlar.
Baba: Niye?
Umut Ali: Ne bileyim. ‘Kalk kalk’ diyor. Ermenice anlamıyorum, etmiyorum. Kalkmadım. Geldi tepikledi. (Tekme attı) İkinci oldu bu…
Baba: Dayak mı atıyorlar?
Umut Ali: He. Kapıda küçük bir delik var, görmüyorum. ‘Kalk’ diyormuş. Ben de anlamıyorum. Geldi tepikledi. Birinde de yumruklamıştı.