Polisin Yaptırmama Çabalarına Rağmen 10 Ekim Anması Yapıldı

10 Ekim Katliamı’nın 3. Yıldönümünde, katliamın gerçekleştiği garın önünde anma gerçekleştirildi.

Polis, toplanma noktasında bekleyenlere, kontrol noktasından yalnızca aile üyelerinin geçebileceğini, geriye kalanlara ise dağılmamaları durumunda saldıracağını açıklamıştı. Ancak ailelerin ve anma için gelenlerin kararlılığıyla polis, alanı herkese açmaya başladı. 3 ayrı polis kontrol noktasının olduğu alanda, katliamın yaşandığı gün alınan güvenlik önleminden çok daha fazla önlem alınmıştı.

Yavaş yavaş geçişlerin sağlandığı sırada, tekrar herkesin alınmayacağı söylenerek provokasyon girişimi yaşandı. Bir süre sonra polisin bütün yavaşlatma çabalarına rağmen alana girişler sağlandı.

Bombanın patladığı saat olan 10:04’de, katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı ve basın açıklaması okundu.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, dernek adına basın açıklamasını okudu.

“Katliamdan sonra ilk defa yıl dönümünde, 10.04’de Ankara Garı önünde olduk. 36’ncı ayında bu ülkede bir mücadelenin ancak dayanışmayla ve sabırla takip edilmesiyle mümkün olduğunu gördük. Evlerine ateş düşen insanlar olarak bir şey söylemeye geldik. Üçüncü yılda yarım kalan barış mitingini, barış şiarını haykıralım. Özgürlük diyenin tutsak olduğu, barış diyenin hayatıyla ödediği bu konjonktürde acıların yüklediği onuru görüyorum. Burada olmak 36 aydır mücadelenin en büyük simgesi. Ölenler öldükleriyle kalmayacaklar”