Milyonlarca Kişinin Katıldığı Ancak 16 Kişinin Yargılandığı Gezi’nin Davası Başladı

Milyonlarca insanın katıldığı Gezi Parkı ayaklanmasının merkezinde yer aldığı 2’si tutuklu 16 sanığın”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı iddia edilen davanın duruşmaları bugün başladı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olan ancak Silivri’deki hapishanede görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu ile 7 tutuksuz sanık katıldı. Osman Kavala, ilk duruşmasına tutukluluğunun 600’ncü gününde katılmış oluyor. Yiğit Aksakoğlu ise 7 aya yakın bir süredir tutuklu.

Duruşmayı, ünlü oyuncular, birçok milletvekili; İsviçre, İsveç, Almanya, Kanada, Hollanda, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya gibi ülkelerin başkonsolosları ve konsolos yardımcıları da takip ediyor.

İstanbul Barosu Başkanı Ömer Durakoğlu ile çok sayıda avukat da duruşmayı izleyenler arasında yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve birçok saçma iddiaya yer verilen 657 sayfalık iddianamede, Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı ve Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu 16 sanık ve 746 müşteki bulunuyor. Tüm sanıklar hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bazı sanıkların “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması”, “ibadethane ve mezarlıklara zarar verme”, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet”, “nitelikli yağma” ve “nitelikli yaralama” gibi suçlardan değişen oranlarda hapisle cezalandırılması isteniyor. Müştekilerin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 61. hükümetin bakanları var.