Yayıncılar Kooperatif’inden Açıklama: “TÜYAP Ücretsiz Olmalıdır”

Aralarında Varlık Yayınları, Ayrıntı Yayınları, Notabene Yayınları ve Yordam Yayınları gibi yayınlacıların olduğu Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP), bu sene 2-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen TÜYAP kitap fuarının giriş ücretlerine yapılan zamlara karşı tepkililer. fuara geçtiğimiz sene 5 lira olan giriş ücreti bu sene 10 liraya yükselmesi fuara katılımcı sayısında da düşüşe sebep oldu.

Yayıncılar Kooperatifi Başkanı ve Ayrıntı Yayınları kurucularından İlbay Kahraman’ın yapılan zamlarla ilgili bir açıklamada bulundu. “Kitap fuarlarında girişler ücretsiz olmalıdır”  başlıklı açıklama ise şu şekilde;

“Geçen yıl 5 TL olan fuar giriş ücreti bu yıl iki katına çıkarıldı. Ziyaretçi sayısı hafta içi okullardan taşınan ve satışlara kayda değer bir katkısı bulunmayan öğrenci gruplarıyla şişirilerek yansıtılmaktadır. Stand metrekare ve diğer maliyetler oldukça yüksek. Özellikle küçük ve orta ölçekli yayıncılar zarar etmektedir. Fuar giriş ücretleri kaldırılmalıdır. Kitap fuarını cazip hale getirecek kültürel etkinlikler arttırılmalı, fuarın uluslararası boyutuna önem verilmelidir.”

Ulaşımın uzak olmasından kaynaklı zor olduğu, yayıncıların kağıda yapılan zamlarla alakalı ekonomik zorluk yaşaması gibi durumlarla birlikte fuara yapılan zamla da birlikte ilk günlerinde durgun geçmesi yayıncıları zor durumda bırakıyor.

2 Kasım tarihinde başlayan 38. Tüyap İstanbul Kitap Fuarı, 10 Kasım 2019 akşamı saat 19.00 da sona erecek.