Hasta Tutsaklar, Adli Tıp Raporuna Rağmen Tahliye Edilmiyor

Bir devlet politikası olarak hasta tutsaklar hapishanede kalamaz raporlarına rağmen serbest bırakılmıyor. Sadece 2019 yılında 50 hasta tutsak yaşamını yitirdi.

Metris Hapishanesi’nde aynı koğuşta tutulan elleri olmayan Ergin Aktaş, belinden aşağısı felçli Serdal Yıldırım ve boyundan aşağısı tutmayan Abdullah Turan ATK raporuna rağmen tahliye edilmiyor.

Mezopotamya Ajansın’a konuşan İHD üyesi Hatice Onaran, devletin bu tutuklularla adeta alay ettiğini söyledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu’nun verilerine göre Türkiye ve bölge cezaevlerinde 457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta tutuklu bulunuyor. İstanbul Metris R Tipi Hapishanesi’nde iki eli olmayan Ergin Aktaş, belden aşağısı felçli Serdal Yıldırım ve boyundan aşağısı tutmayan Abdullah Turan durumları defalarca gündeme taşınmasına rağmen koşulları iyileştirilmediği için gün geçtikçe sağlık durumları kötüye giden hasta tutukulardan yalnızca birkaçı. Başkalarının bakımına ihtiyaç duymalarına rağmen üç tutuklu da aynı koğuşta tutuluyor. Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) her üç tutuklu için verdiği “Cezaevinde kalamaz” raporu da göz ardı edilerek tahliyeleri engelleniyor.