İstanbul’a Üç Yeni Müze Açılıyor



Üçüncü Havalimanı’nın “reklamı” kapsamında çalışmalar sürerken havalimanına bir müze yapılacağı duyuruldu. İktidarın gerçekleşen ekolojik yıkımı örtmek ve daha iyi pazarlamak için tasarladığı havalimanı dışhatlar terminalindeki 1000 metrekarelik alanda, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne bağlı olarak dünyanın en büyük havalimanı müzesinin açılacağı duyuruldu. Ülkedeki değişik müzelerinden getirilecek eserler, ‘Anadolu’nun hazineleri’ başlığıyla ile burada sergilenecek.

Dünyada San Francisco, Amsterdam, Atina, Kahire gibi pek çok şehirdeki havalimanlarında örneklerine rastlanan havalimanı müzesinin en büyüğü olması planlanıyor. İstanbul Havalimanı’nı inşa eden ve 25 yıl işletme hakkının elinde bulunduran İGA ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında müzenin yapımına dair protokol imzalanmış bulunuyor. Müzenin açılışı 29 Mayıs’a yetiştirilmeye çalışılıyor.

İkinci olarak ise Atlas Pasajı’nda Sinema Müzesi olarak restore edilen 4 katlı tarihi yapıda genç sinemacılar için ortak çalışma alanı, açık hava sineması, sergi alanları ve kütüphane yer alacağı duyuruldu. Türkiye sineması tarihine ışık tutacak önemli materyaller bu binada sergilenecek. Müze vitrin ve metaryallerin sergilenme projeleri, haziran ayına kadar bitirilmesi düşünülüyor.

Bir diğer proje, Çamlıca Camisi’nin altında 10 bin 600 metrekarelik kapalı alanda “İslam Medeniyetleri Müzesi” adı verilen bir müzenin açılışı olacak. Topkapı Sarayı Müzesi’ne bağlı olacak olan bu yeni müze için İstanbul ve Anadolu müzelerinden İslam dönemi eserler halihazırda toplandı.