6 yıldır Sistematik Şiddet Gören ve Tehdit Edilen Melike Canlı: ”Mahkeme Ölmemi Bekliyor!”

Tuncay Kaltar adlı erkek tarafından tehdit edilen ve tacize uğrayan Melike Canlı, 10 kez karakola, 10 kez de savcılığa başvurdu. Açılan ilk dava “takipsizlik”, ikincisi ise 8 ay hapisle sonuçlandı. Canlı, 20’den fazla şikayette bulunmasına rağmen mahkemenin yalnızca 1 aylık koruma kararı verdiğini ve bu süreçte tacizin de devam ettiğini söyledi. Kadınlara dayanışma çağrısında bulunan Canlı, “Sanırım mahkeme öldürülmemi bekliyor” dedi.

Mezopotamya Ajansının haberine göre İzmir’de yaşarken uğradığı psikolojik şiddet ve tacize dayanamayıp Diyarbakır’a yerleşen 28 yaşındaki Melike Canlı, evli ve üç çocuğu da olan Tuncay Kaltar’ı (42) 10 defa karakola, 10 defa da savcılığa şikayet etmesine rağmen, erkeğin cezalandırılmaması nedeniyle hayatının kabusa döndüğünü söyledi. Kaltar’ın evli olduğunu öğrendikten sonra 2014 yılında başladığı ilişkiyi bir süre sonra bitirdiğini ifade eden Canlı, o günden bu yana tehdit ve tacizlerin kesilmediğini kaydetti.

“Her şikayetimde süreç yavaş işliyordu. Duruşma tarihi 2 ay sonra olarak belirleniyordu. Bu süre içinde beni rahatsız etmeye devam ediyordu. Her şikayetimden sonra ya ‘Kovuşturmaya yer yok’ ya da 5 yıl içinde aynı suçu işlemesi durumunda ceza verileceği yazıyordu. Ancak aynı suçu defalarca işledi. 20’den fazla şikayetim oldu” diye belirten Canlı, son olarak mahkemenin koruma kararı verdiğini söyledi.

Mahkemenin 1 aylık koruma kararı verdiğini belirten Canlı, Kaltar’ın cinsel içerikli mesajlarının devam ettiğini ve bu mesajlara benzer mesajları da ailesine ve nişanlısına da attığını ifade etti.

Bir buçuk ay önce Diyarbakır Adliyesine gidip tekrar şikayette bulunan Canlı, mahkemenin bir aylık koruma kararı verdiğini, bu süre zarfında açılan davada 2 kez duruşmanın ertelendiğini, son duruşmanın 4 Şubat olarak belirlendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Elimde sayısız ses kaydı, tehdit mesajları olmasına rağmen bir sonuç çıkmıyor. Beni de dolaylı olarak ölümle tehdit ediyor. Tehditleri, ‘sen evlenirsen başına gelecekleri kendin belirlemiş olursun. Sonucuna katlanırsın’ şeklinde. Açık açık seni öldürürüm demiyor. Sanırım mahkeme öldürülmemi bekliyor. Nişanlımdan tutun anneme, babama, abime hakaretler ve tehditler devam ediyor. ” diyen Melike Canlı, davası için tüm kadınlara çağrı yaptı: ”Düne kadar bir umudum yoktu. Şimdi kadınlar beni sahiplenir diye bir umudum oluştu.”