Libya’ya Silah Taşıyan Geminin Kaptanı İtalya’da Gözaltında

Bu ay başında TC’den Libya’ya askeri araç sevkiyatında kullanıldığı söylenerek hafta başında elkonulan Bana gemisinin kaptanı “uluslararası silah kaçakçılığı” suçlamasıyla gözaltına alındı.

BBC Türkçe’nin İtalyan basınına dayandırdığı habere göre Lübnan bandıralı geminin 55 yaşındaki Lübnanlı kaptanı Joussef Tartoussi, “kimlikleri bilinmeyen Türk askerlerle birlikte” uluslararası silah kaçakçılığına karıştığı suçlamasıyla gözaltına alındı.

Savcılık tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Bana isimli kargo gemisinin kaptanı çarşamba günü, gemi mürettebatının ifadesini etkilemek ve kanıtları gizlemeye çalışmakla suçlanıyor. Savcılık soruşturmayı, İtalya Adalet Bakanlığı’nın izniyle yürütüyor.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre gemide görevli bir kişi, İtalya’dan siyasi sığınma talep ederek polise ifade vererek geminin TC’den Libya’ya silah taşımak için kullanıldığını öne sürmüştü.

İtalya’da yayın yapan gazetelerde yer alan haberlere göre polise itiraflarda bulunan tanık, Bana gemisinin Mersin Limanı’nda silah ve askeri araç yükleyerek Trablus’a gittiğini anlattı. Halen güvenli bir yerde tutulan tanık, gemide Türk ordusu ve istihbarat servisinden 10 kadar yetkilinin de bulunduğunu öne sürdü.