İdlip’te Ankara’nın “Ültimatomunun” Süresi Doluyor, Gerilim Artıyor

TSK desteğindeki cihatçı çetelerin kontrolünde bulunan İdlip’te, Rusya’nın hava ağırlıklı ve İran bağlantılı milislerin desteğindeki Suriye Arap Ordusu’nun ilerleyişi karşında TC, bu ay sonuna kadar “mühlet” vermişti. Devletler arası diplomasideki karşılığı “ültimatom” olan bu adım çerçevesinde Suriye birliklerinin, Şubat ayı başından beri cihatçı çetelerden temizlediği tüm bölgelerden çekilerek eski pozisyonlarına geri dönmesi istenmişti. Bu “ültimatoma” dair son olarak bugün AKP sözcüsü Ömer Çelik bir açıklamada bulundu. Çelik açıklamasında, “İdlip için bütün hazırlıklar tamamlanmıştır. Rejimin kendi hattına çekilme süresi dolduğunda TSK üstüne düşen vazifeyi yerine getirecektir” diye konuştu. Ömer Çelik ayrıca TSK’nin olası operasyonu hakkında “Kuşkusuz harekete geçmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile bir araya gelmesi bir dönüm noktası olacaktır” ifadelerini kullandı. Ancak aynı saatlerde Kremlin’den Çelik’in bu ifadesini boşa düşüren bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in planlarında 5 Mart’ta İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşme yapılmasının henüz bulunmadığını söyledi. Kremlin’den yapılan açıklamada ayrıca Rusya’nın, Almanya, Fransa ve TC’nin yer aldığı 4’lü Suriye zirvesine katılmayacağı belirtildi.

Sahada ise, TSK destekli cihatçı çetelerin hafta başından bu yana bazı bölgelerde ilerleyiş kaydettiği yönünde haberler var. Cihatçı çetelerin M4 ve M5 otoyollarının kesiştiği Serakib yakınlarındaki Neyrab kasabasınnda kontrol sağlaması sonrası, Serakib’ten de Suriye birliklerinin çekilmekte olduğu belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamada ise TSK’nin İdlip’teki gözlem noktalarına hava savunma bataryaları yerleştirdiği duyuruldu. Suriye Arap Ordusu birliklerinin ise İdlip’in güneyinde ilerleyişini sürdürdüğü öğrenilirken, Serakip’ten çekilmenin ise Rusya’nın hava operasyonlarının önünün açılması için taktik bir adım olduğu yönünde yorumlar var. Rus haber ajansı İnterfaks ise TSK desteğindeki cihatçı çetelerin Serakib’e saldırılarının Suriye Arap Ordusu tarafından püskürtüldüğünü bildirdi.

Öte yandan Heyet Tahrir -eş Şam’ın (HTŞ), Cebel Zaviye cephesi komutanı Ebu Ubeyde’nin öldürüldüğü belirtiliyor. Asıl adı İbrahim Rahmon Ebu Ubeyde’nin, cihatçı terör çetesi HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani’nin en yakınındaki isimlerden biri olduğu yönünde bilgiler var.