Salda’da “Millet Bahçesi” Adı Altında Ekolojik Yıkım Başladı

Kapitalizmin ve devletlerin siyasi ve ekonomik çıkarlar uğruna yaşama yönelik saldırıları durmak bilmiyor. Bunun son örneği Burdur’daki Salda Gölü’nde 300 bin m2’lik “Millet Bahçesi” yıkımıyla veriliyor.

Salda Gölü’nü tek besleyen kaynak olan Düden Deresi üzerine 2016’da baraj inşaatına başlanmıştı. Halkın karşı çıkmasına rağmen Salda Gölü kıyısına Millet Bahçesi adıyla göle büyük zararlar vereceği belirtilen betonlaşma adımı da atıldı. Bölgeye konteynerler getirilerek betonlama çalışmalarında hazırlıklar tamamlandı.

Salda Gölü ve çevresi, 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştı. Salda Gölü, 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölü.

Salda Gölü’nde yapılması planlanan 300 bin metrekarelik Millet Bahçesi için ihaleyi alan şirket tarafından Salda Gölü çevresine konteynerler getirildi, beyaz çizgilerle bazı alanlar belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilerek Salda Gölü’nde mescit, otopark, tuvalet, duş, büfe, kafeterya vb. düzenlemeler yapılacak.

Salda Gölüme Dokunma Platformu Sözcüsü Gazi Osman Şakar, “Salda Gölü kapalı bir havza. İçeride pisliği toplayabiliyor, ancak dışarı deşarj edemiyor. Bizim amacımız burada Salda’nın doğal güzelliğini korumak. İktidar her yere para hırsıyla bakıyor. Bu yüzden Salda Gölü’ne de yok etmek istiyorlar. Biz bölgenin doğal güzelliğini korumak için elimizden geleni yapacağız. Proje defalarca değiştirildi, şirket ihaleyi aldıktan sonra da değişti. Şirket bile orada ne yapacağını bilmiyor” ifadelerini kullandı.