TeyitOrg, Soner Yalçın’ın Kara Kutu’sunu İnceledi: #SalgınVar

Özellikle sosyal medya ortamlarında dönen iddiaların gerçekliğini sorgulayan ve birçok bilginin yanlışlığını ortaya çıkaran TeyitOrg adlı site bu sefer gazeteci Soner Yalçın’ın “Kara Kutu: Yüzleşme Vakti” adlı kitabını inceledi. Teyit, Soner Yalçın’ın aşı karşıtlığını savunan görüşlerini ele aldı. Kitabı ayrıntısıyla inceleyen site birçok iddiayı çürüttüğunü belirtiyor.

Aşıların bağışıklığı zayıflattığı iddiasından yaşadığımız topraklardaki aşı uygulamasına, aşıların kısırlığa ve otizme yol açtığı iddiasından ilk kez düzenlenen aşı kampanyasına birçok farkı iddia incelenmeye alınmış.

Neden bu kitabı inceleme gereğini hissettiklerini de siteden “Teyit olarak sağlıkla ilgili internette karşılaştığımız yanlış bilgilerle uzun süredir mücadele etmeye çalışıyoruz. Çevrimiçi araştırmalardan bir kitaba, yani çevrimdışı alanda yer alan Kara Kutu: Yüzleşme Vakti’ne sıçrama fikri nereden çıktı derseniz, elimizde şöyle bir yanıt var: Sağlık alanında bir bilginin “gerçek” hayattan “çevrimiçi” alana sıçraması işten değil. Tersi ise daha da alışılagelmiş. Özellikle modern tıbbı mercek altına aldığını iddia eden bir kitabın, internetteki bilgilerden “esinlenmesi” ve bunları tekrar internet ortamına zerk etmesi epey mümkündü. Salgın Var çalışmasını başlatma fikrinin tohumları da böyle atıldı. Kitabın piyasaya çıkacağının duyurulması işaret fişeğimiz oldu.” şeklinde açıklanmış. Teyit, son olarak da “Soner Yalçın’ın Kara Kutu: Yüzleşme Vakti’ni odağına alan Salgın Var çalışmamız, bilimsel kanıtlardan yoksun ve korku gibi güçlü duygulara seslenen iddialara karşı umarım yol gösterici bir rehber olur.” temennisinde bulunuyor.

İlgili çalışmaya https://salginvar.teyit.org/ adresinden ulaşılabilir.