Hasta Tutsakların Tahliyeleri Acil Olarak Sağlanmalıdır

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 290’ıncı haftasında açıklama yaparak “Tüm hasta mahpuslar bir an önce hapishanelerden çıkartılmalı, tahliyeleri acil olarak sağlanmalıdır” çağrısında bulundu. 

Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu hafta açıklama İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde gerçekleşti. İnisiyatif adına açıklamayı yapan İHD Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, salgın nedeniyle hapishanelerin risk teşkil ettiğini vurguladı. Hapishanelerde 294 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğuna dikkati çekerek, “Cezaevlerinde mahpuslara dönük önlemler alınabilmiş değildir. Koğuşları yaklaşık 15 gün önce dezenfekte edilmiş, sonraki zamanlarda yapılacağı söylenmesine rağmen hala dezenfektan yapılmamıştır. Temizlik ve hijyen malzemeleri hala kısıtlı olarak ve ücretli olarak verilmeye devam edilmektedir. Yemekler yine yetersiz ve sağlıklı beslenmeye uygun değildir. Diyetle beslenmesi gereken mahpusların ihtiyaçları karşılanmamaktadır. Kalabalık koğuşlarda yerde yatan mahpuslar bulunmaktadır. Cezaevlerinde ağır hasta ve kanser hastalarının hastaneye gidiş gelişleri durmuş vaziyettedir” ifadelerinde bulundu.

Açıklamada Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan hasta tutsaklardan 28 yıldır hapishanede kalan Şevket Bilici’nin durumunu dikkati çeken Çevirmen, “Kurumumuza mektuplarla durumunu aktaran ve destek isteyen Bilici; uzun hapislik yıllarından kaynaklı olarak birçok ve kronik hastalığa yakalanmış ve hastalıkları süreklilik arz eden hastalıklardır” dedi. Hasta tutsağınrahatsızlıklarını ise şöyle sıraladı:

  “* 2018 yılında aynı yıl içerisinde 2 kez kalp krizi geçirmiştir. Kalp rahatsızlığından kaynaklı olarak 3 kez anjiyo olmuştur. Başta ana damar olmak üzere 4 kalp damarının tıkalı olduğunun tespiti üzerine 4 damara da stent takılmıştır. * Kalp damarlarında yüzde 45 daralma vardır. Mevcut durumda da sol tarafında büyük oranda hep ağrı ve uyuşukluk bulunmaktadır. * Kansızlık rahatsızlığı vardır ve nefes alışverişlerinde büyük zorluk çekiyor. * Mide ve ülser rahatsızlığı. Bağırsak sorunları, içten kanamalı hemoroid, Sinüzit ve baş ağrıları, Yüksek tansiyon, düşük tansiyon rahatsızlıkları, Gül dökümü hastalığı ve alerjik rahatsızlıkları bulunmaktadır.” 

Bilici’nin kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılamayacak durumda olduğunu vurgulayarak, “Bilici hem ağır hastalıklarından dolayı hem de Dünya’da pandemi olarak ilan edilen Kovid-19 nedeniyle derhal serbest bırakılmalıdır. Cezaevinde tedavi olanakları kalmamıştır. Şevket Bilici ve tüm hasta mahpuslar bir an önce hapishanelerden çıkartılmalı, tahliyeleri acil olarak sağlanmalıdır” diyerek açıklama sonlandı.