Ekvador’da Tabutlar Tükendi

BBC’nin haberine göre Ekvador’un en büyük kentlerinden Guayaquil’e mezarlıklar koronavirüs salgınıyla başa çıkamıyor. Şehirde son bir haftada basına yansıyan sokaklarda bekler haldeki cesetlerin 300’e ulaştığı belirtiliyor. Sosyal medyada yayınlanmaya başlayan görüntüler de olayın ne kadar dramatik olduğunu gözler önüne seriyor. Yakınlarını gömecek tabut bulamayan insanlar, ölüleri karton tabutlarla taşımaya başladı.

Pek çok aile kaybettikleri insanları hastanede alabilmek, mezarlıktan sıra alabilmek için en az bir hafta beklemek zorunda kaldığını belirtiyor.

Guayaquil’de yaşayan pek çok insan bahçelerinde tuttukları cesetlerin çürümeye başladığını ve ne yazık ki tanınamaz hale geldiğini anlatıyor.

Resmi verilere göre Ekvador’da vaka sayısı 7.529 ölü sayısı da 355. Ancak birçok kişi bu sayıların gerçekçi olmadığını fikrinde. Mezarlıkta yakınlarını toprağa vermek için bekleyen Bir Guayaquil’li, “Açıklanan sayılar gerçeği yansıtmıyor. Sadece burada 10-15 kaybımız” var dedi.

Ekvador Sağlık Bakanı Juan Carlos Zevallos ise “Eskiden Guayaquil’de ortalama 35 kişi ölüyordu. Bu sayı şimdi 150. Önceden cenaze işlemlerini aile yakınları ve morglar yürütürdü. Şimdi bunu hükümet devraldı. Tedbirler aldık fakat çok büyük bir eylem planına ihtiyacımız var. Sizi temin ederim ki bugün toplanacak bir ceset bulunmuyor” şeklinde konuşuyor.

Devlet tarafından böyle açıklamalar gelse de sosyal medyada cesetlerin sokağa bırakılma görüntüleri tam tersini söylüyor.