Brezilya’nın “Gezi Eylemlerine” Taksim’den Bakan “Aşk Bitti” Belgeseli Erişime Açıldı

Yaşadığımız coğrafyada 7 yıl önce bugün başlayan ve 2013’ün Haziran ayından itibaren aylarca süren bir etkiye sahip olan Taksim Gezi Parkı Direnişi ile aynı sıralarda, Brezilya’da da toplu taşıma ücretlerine getirilen zamlara karşı eylemler gerçekleştirilmişti. Brezilya’daki eylemlere damgasını vuran “Aşk Bitti! Burası artık Türkiye olacak!” sloganı, 2017 yılında yönetmen Mert Kaya tarafından belgesel bir filmin adı oldu. Brezilya’daki eylemlere Taksim Gezi Parkı Direnişi’nin “gözünden bakan” belgesel  prömiyerini 2017 yılında 36. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) İstanbul Film Festivali’nde yaptı ve 10. Documentarist jürisi tarafından JvdK Yeni Yetenek Jüri Ödülü aldı. Medyascope’tan Fatima Çelik’in haberine göre belgeselin 31 Mayıs – 14 Haziran tarihleri arasında iki hafta boyunca on-line erişimde olacağı belirtildi.

Yapımcılığını Ariya Toprak ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Fikret Adaman’ın yaptığı belgesel, izleyicileri São Paulo sokaklarına, meydanlarına, işgal evlerine; direnişin belleğinde yer etmiş mekânlara götürüyor ve farklı yaş, toplumsal cinsiyet grupları ve geçmişlerden gelen eylemcilerle tanıştırıyor. Belgesel ekibinin izleyicilere mesajı şöyle:

“Son yıllarda dünyanın dört bir yanında artan baskılar sokakla ilişkimizi yeniden şekillendirirken, COVID-19’un yarattığı hal, gördüğümüz bomboş sokak imajları belki de içine düştüğümüz kederi daha da güçlendiriyor. Biz de umudu bir kez daha Türkiye’nin, Brezilya’nın, dünyanın sokaklarının hafızasını geri çağırmakta buluyoruz.

Bir yandan bir arada olduğumuzu ve olacağımızı hatırlamaya bir yandan da düşünmeye ve hayal etmeye ihtiyacımız olan bir zamandan geçiyoruz. Aşk Bitti’yi daha önce izleyen ya da izlememiş dostlarımızla paylaşırken Gezi Parkı eylemlerinin ve Brezilya’nın Haziran eylemlerinin yıldönümü olan bugünlerde bu ihtiyaca katkı vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Birlikte kuracağımız gelecek güzel günlerin umuduyla!”