Libya’da Ateşkes Gerçekleşecek mi?

Libya’da Trablus merkezli ve Ankara destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin ilerleyişi sürerken, Mısır’dan ateşkes adımı geldi. Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı savaşan taraflardan Halife Hafter’le bir araya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Rusya’nın da desteklediği yeni bir ateşkes girişimi başlattıklarını açıkladı. Görüşmeye, Hafter’i destekleyen Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih de katıldı. Açıklamada “Libya ile ilgili girişim, çatışmalara son vermeye yönelik olup yabancı militanların tahliyesi ve grupların silahsızlandırılması gibi koşullar içeriyor” denildi. Söz konusu görüşmede 8 Haziran günü sabah saat 06.00’dan itibaren silahların susmasını öngören anlaşmanın desteklendiği belirtildi. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada Ankara’yı işaret eden Hafter, “Bütün dünya Türkiye’nin Libya’daki terörizmi desteklediğini ve finanse ettiğini görüyor” şeklinde ifadeler kullandı. Akile Salih de benzer şekilde Suriye’den gelen cihatçı çetelere vurgu yaparak, askeri güçlerinin UMH ile değil “teröristlerle” savaştığını söyledi.

Kahire’de yapılan görüşmede yabancı paralı askerlerin ülke dışına çıkarılması ve UMH saflarında savaşan cihatçıların silahlarını, Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’na teslim etmeleri gibi şartlar yer alıyor.

Bu gelişmeye karşılık ise UMH’nin Başkanlık Konseyi Üyesi ve Eğitim Bakanı Muhammed Ammari Zayid, sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “vatan toprağının tamamını kurtarmaya ve devlet otoritesini tahkim etmeye devam edeceklerini”  belirtirken, UMH’ye bağlı askeri güçlerin sözcüsü Albay Muhammed Kununu’nun kullandığı “Bizim savaş suçlularını (Hafter’i) televizyonda izleyecek zamanımız yok. Ordumuzun kahraman güçlerinin kaçan milislerin peşinden gidişini takip ediyoruz”  ifadeleri beklendiği üzere, Ankara destekli UMH cephesinden Mısır kaynaklı bir ateşkese sıcak bakılmadığı izlenimi verdi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, “Bu girişimi bekliyorduk, hazırlandığını biliyorduk. Elbette Libya’daki çatışmaların en kısa sürede sona ermesine yönelik tüm önerileri destekliyoruz”  ifadeleriyle, Mısır’ın Libya’da ateşkes girişimini desteklediklerini söyledi. Bogdanov, “8 Haziran saat 06.00’dan itibaren ateşkesin başlaması olan belgedeki en önemli maddenin yerine getirilmesini umuyoruz” dedi.

UMH’ye bağlı güçler TC’nin SİHA başta olmak üzere hem silah hem de Suriye’den naklettiği cihatçı çeteler desteğinde, geçtiğimiz Mayıs ayı başından bu yana önemli kazanımlar elde etmişti. Bunların başında da, Trablus çevresinde bir yılı aşkındır süren kuşatmanın kırılması ve Vatiyye Üssü’nün ele geçirilmesi, devamında stratejik önemdeki Tarhuna bölgesi ve son olarak da, Ocak ayında Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu denetimine geçen Sirte’ye yayılan UMH hamleleri yer alıyor. UMH kaynaklarından yapılan açıklamalarda, askeri operasyonların Sirte ve sonrasında da, halen Hafter’e bağlı güçlerin denetimindeki petrol sahalarının ele geçirilmesine dek süreceği belirtilirken, tüm bu gelişmeler paralelinde ateşkesin yarın hangi şartlarda başlayacağına dair soru işaretleri güncelliğini koruyor.