Bedri Rahmi Eyüboğlu’na Ait İlk Duvar Mozaiklerinin Üzerini Kapattılar

Doğubank İşhanı’nda gerçekleştirilen tadilat çalışmaları sırasında ünlü ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ait mozaiklerin üzeri yalıtım malzemeleri ile kapatıldı. 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yapılan itiraz üzerine mozaiklerin üzerinin açılması yönünde karar aldı. Ancak işhanı yönetimi “Bizim için maliyetli bir iş olacak” diyerek mozaiklerin üzerinin açılmasına ayak diremeye çalışıyor.

İstanbul Sirkeci’de 1953 yılında İzzet Şefikzade tarafından inşa edilen Doğubank İşhanı’nın dış duvarları geçtiğimiz yıl tadilat çalışmaları kapsamında yenilendi. Duvarların üzeri yalıtım malzemeleri ile kaplandı. Çalışmalar sonrasında, iş hanının duvarlarını süsleyen ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ait mozaiklerin de, üzeri dış kaplama malzemeleri ile kapatıldı. Duvara ise “Doğubank” yazıldı. Önceki haftalarda da Doğubank İşhanı Yönetimi, Bedri Rahmi’nin eserinin bulunduğu duvara reklam tabelaları yapıştırdı. 

İş hanındaki tahribatı fark eden mimar ve restoratör Seda Özen Bilgili ise İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Mimar Bilgili başvurusunda eserin eski haline getirilmesi yönünde karar alınmasını talep etti.

Mozaiklerin üzerini kapatan Doğubank İş Hanı yönetimi ise, mozaiklerin açılması kararına karşı “bizim için maliyetli bir iş olacak” şeklinde bir açıklama yaptı.