Mahir Ünal’dan Bir Röportaj, İki İtiraf: Sansür ve Homofobi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı açıklamada sosyal medya platformlarının kısıtlanabileceğini söylemişti. Bu platformlar arasında Netflix de vardı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında verdiği röportajda bu konuda iki itirafta bulundu.

Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada kısıtlanabileceği sinyali verilen platformlar arasında YouTube ve Twitter’ın yan sıra Netflix de bulunuyordu. Mahir Ünal, Erdoğan’ın sosyal medya platformlarının yanında Netflix’i de hedef almasının nedenini açıkladı. Ünal, Aşk 101 adlı yerli bir dizide eşcinsel bir karakterin yer aldığını öne sürdü. Ancak söz konusu dizide eşcinsel bir karakter yer almıyordu.

Netflix’le doğrudan bağı belirlenemeyen ve resmi olmadığı tahmin edilen bir hesaptan yapılan paylaşımda dizide yer alan Osman karakterinin eşcinsel olacağı göndermesi yapılmıştı.

Mahir Ünal söz konusu diziye dair şunları söyledi:  “Netflix bir dizi istedi, dizinin senaryosu hazırlandı. Ve dizi bir eşcinsel hikâyesiydi ve orada Osman isminde bir eşcinsel üzerinden yerli yapım firmasına bir dizi yapım teklifi verdi.” 

Ünal, sözlerinin devamında LGBTİ+ yürüyüşlerini kast ederek kullandığı  “…Şimdi bu ülkede pankart açılıp, bu ülkenin bütün değerlerine, inançlarına karşı bir mücadele biçimine eşcinsel ya da başka eğilimleri dönüştürürseniz, ya da LGBT’yi siyasi parti gibi konuşan bir yapıya dönüştürürseniz, kaçınılmaz olarak bir ahlak tartışmasını ve bir kültürel tartışmayı gündeme getirirseniz” ifadeleriyle iktidar partisinin LGBTİ+ hareketinin politize olmasından duyduğu rahatsızlığı da itiraf etmiş oldu.

Mahir Ünal Cüneyt Özdemir’in “Türkiye’de eşcinsellik yasaklandı mı? sorusuna da, “LGBT’yle ilgili yani burada birçok şey söylenebilir. Hukuki olarak, her bir bireyin vatandaş olmasından kaynaklanan hakları vardır. Eşcinsellik üzerinden, LGBT üzerinden meselenin tartışılmasını doğru bulmuyorum” şeklinde demagojik ve kaçamak bir cevap sarf etti.