Polonya’nın İstanbul Sözleşmesi’nden Çekilme Kararına Karşı Kadınlar Sokakta

Polonya’da iktidardaki sağ-popülist Hukuk ve Adalet Partisi (PiS)  İstanbul Sözleşmesi’nin zararlı ideolojik unsurlar içerdiğini iddia ederek sözleşmeden çekilme kararı aldı. Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen belgenin “zararlı” olduğunu, çünkü okulların çocuklara cinsiyet hakkında bilgi vermesini gerektirdiğini  söyleyerek, bu konudaki kararın yarın açıklanacağını belirtti.

Açıklama sonrası Polonya’da kadınlar sokaklara çıkarak hükümet karşıtı eylemler gerçekleştirdiler. On binlerce kişi ‘Kadın Grevi’ sloganıyla sokaklara döküldü.

“PiS kadınların cehennemidir” yazılı pankartlar açılan protestonun organizatörlerinden olan Marta Lempart, “Amaç ev içi şiddeti, kadına şiddeti yasallaştırmak” dedi. 

“Kadınlara karşı değil virüse karşı savaş” gibi sloganlar atan protestocular, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme yanlısı bir derneğin merkezine yürüdü.

Muhalifleri tarafından demokrasi düşmanlığıyla eleştirilen PiS, LGBT+, kadın hakları ve kürtaj karşıtı görüşleriyle de tanınıyor.