Psikoloji Açık Öğretim Programı Resmi Olarak Kapatıldı: “Sırada Meslek Yasası”

İstanbul Üniversitesi’nin Açık Öğretim Fakültesi programına Psikoloji lisansını ekleyeceğini duyurmasının ardından aralarında Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) ve Türk Psikologlar Derneği’nin (TPD) de bulunduğu psikologlar ve psikolog örgütleri karara karşı çıkmış ve tepkilerini dile getirmişti.

Sosyal medya üzerinden de çalışma yürüten psikologlar,Danıştay 8. Dairesi’ne Psikoloji açık öğretim programının kurulmasına yönelik yürütmenin durdurulması ve iptali için Danıştay’a dava açmıştı.

5 Ağustos Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, YÖK’e programın kapatılması için “görüş” vermesinin ardından programın kapatılmasına kesin gözle bakılıyordu.

İstanbul Üniversitesi’nin internet sitesinden dün yapılan açıklamaya göre Psikoloji Açıköğretim Lisans Programı resmi olarak kapatıldı ve tercih listesinden çıkartıldı.

Sırada Meslek Yasası Var

Uzun zamandır bir meslek yasası için de mücadele eden psikolog ve psikiyatristler ,sürecin burada bitmediğini dile getiriyor. Medyascope’a konuşan TODAP üyesi Psikolog Abdullah Kahraman,bugün iptal olan AÖF sürecinin ilerleyen dönemlerde tekrar yaşanmaması için, toplumdan ve emekten yana bir meslek yasasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Psikolog ve psikiyatristler; meslek yasası ve meslek odaları olmadığı için kaynağı belirsiz ve geçersiz sertifikalar ile pek çok kişinin”psikolog” sıfatı kullanarak kendilerine kolayca kazanç sağlayarak insanları sömürdüğünü belirtiyor. Meslek yasasının olmamasının, aynı zamanda alanda çalışma gerçekleştiren psikolog ve psikiyatristlerin de yetkinliğini belirleme yönünde zorluk çıkarttığı belirtiliyor.