“Molozları Taşıdık, Temizlik Yaptık, Sıra Onları Cezalandırmaya Geldi”

Lübnan’ın Beyrut kentinde “resmi rakamlara göre” 158 kişinin yaşamını yitirdiği patlamadan 4 gün sonra halk, “öfke günü” için sokaklardaydı. AFP’ye konuşan protestoculardan, 29 yaşındaki Fares Halabi, ‘Öfke Günü’ eylemleri için “Üç gün temizlik yaptıktan, molozları taşıdıktan ve yaralarımızı sardıktan sonra şimdi sıra öfke patlamasına ve onları cezalandırmaya geldi” ifadelerini kullandı.

Kentte öğle saatlerinde başlayan protestolara, kolluk güçleri gaz ve tazyikli suyla  saldırdı. Saldırılarda şu ana dek 110 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Halk, yaşananlarda devletin ‘ihmali olduğunu’ söylüyor ve siyasileri ‘yolsuzluk yapmakla’ suçluyor. Lübnan devleti patlamanın sorumlularının bulunacağı sözü verdi ama halkın çoğunluğunun iktidara güveni yok.  Patlamadan zarar gören mahalleleri ziyaret etmek isteyen iki Lübnanlı bakan halk tarafından bölgeden kovulmuştu. Beyrut Limanı patlaması sonrası en az 300 bin kişinin evsiz kaldığı ifade ediliyor.

Beyrut sokaklarında yer yer, protestocularla, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’a “hakaret edildiğini” öne süren Hizbullah yanlıları arasında gerilim yaşandığı belirtiliyor. Beyrut’ta “Şehitler Meydanı” adı verilen bölgede Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Lübnan’ın ikinci büyük Şii örgütü AMAL (Afwaj al-Muqawama al-Lubnaniyya/Lübnan Direniş Tugayı) lideri Nebih Berri’yi darağacında temsil eden fotoğraflar asılması üzerine gerilimin arttığı öğrenildi.

Lübnan’da devletin patlamadaki sorumluluğuna dikkat çeken Beyrut sokaklarında polisle çatışmalar yaşanırken, aralarında emekli subayların da olduğu belirtilen bazı gruplar bakanlık binalarına girdi.

Bakanlık binalarında bazı belgelerin yakıldığı iddia edilirken, sosyal medyada yer alan bazı videolarda, birtakım kağıtların binalardan sokaklara saçıldığı görülüyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michl Aoun, Çarşamba günkü açıklamasında Lübnanlı yetkililerin şeffaf bir soruşturma yürütecekleri sözünü verdi ve ‘ihmali tespit edilen sorumlulardan hesap sorulacağını ve en ağır cezaya çarptırılacaklarını’ söyledi.

Aoun’un siyasi müttefiki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da patlamayla bir ilgileri olmadığını söyledi ve limanda herhangi bir silah veya mühimmat depolamadıklarını iddia etti.

Başbakan Hasan Diab ise bugün yaptığı açıklamada erken seçim olasılığını dile getirdi. Patlamanın sebebinin yolsuzluk olduğunu söyleyen Diab, “Lübnan’daki gruplara/taraflara uzlaşmaları için 2 ay süre veriyorum” diye konuştu.