Aynı Kişide İkinci Kez Covid-19 Vakası ve Bağışıklık-Aşı Tartışmaları

Hong Kong’da genç yaşlarda bir erkeğin dört ayı aşkın süre arayla yeniden Covid-19 pozitif olması, virüse karşı bağışıklık ve aşıya bağlanan umutlar hakkında tartışma yarattı.

Korona Krizi’nin başından bu yana dünyada laboratuvar testleriyle doğrulanan ilk “tekrar Covid-19 vakası” ile Hong Kong Üniversitesi’nden bilim insanlarının virüs üzerinde yaptıkları genetik inceleme, genel olarak sağlıklı biri olan genç adamın ikinci defa virüsün çok hafif farklı bir versiyonuna yakalandığını ortaya koydu. 

Yapılan araştırmalarda hastanın bağışıklık sisteminin, virüsü tanıması ve ikinci kez hastalanmaktan koruması bekleniyordu.

Hong Konglu doktorlar yazılı açıklamalarında “Bulgularımız, hastalar doğal bağışıklık kazanmış olsa bile, Covid-19’un küresel insan nüfusu içinde tıpkı yaygın gribe yol açan koronavirüsler gibi kalıcı olabileceğine işaret ediyor” uyarısında bulundular. 

İngiltere üzerinden İspanya’dan Hong Kong’a dönmekte olan 33 yaşındaki hastanın, virüsü ikinci kez aldığını farketmediği, 15 Ağustos’ta ülkesine inişinde havaalanında yapılan testte enfekte olduğunun anlaşıldığı öğrenildi.