TRT2’den Kariye Müzesi Sansürü

Geçtiğimiz hafta, Ayasofya benzeri bir kararla müze statüsü iptal edilerek, camiye dönüştürülmek üzere Diyanet’e devredilen Kariye Müzesi’yle ilgili belgesel TRT2’nin Youtube kanalından kaldırıldı.

Gazete Duvar’ın Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform‘un internet sitesinden aktardığına göre, toplam 44 bölümden oluşan Müzelerin Yıldızları program serisinde yer alan Kariye Müzesi’yle ilgili 29’uncu bölüme TRT2’nin web sitesinden ve Youtube kanalından ulaşılamıyor.

Kariye Müzesi TRT2’nin internet sitesinde  “İstanbul’un binlerce yıllık kültür tarihine altın harflerle yazılmış bir başyapıt. Üçüncü yüzyıldan bugüne dek varlığını sürdürmeyi başaran, mimarisi, freskleri ve mozaikleriyle dünya sanat tarihine damga vuran bir kültür mabedi.” sözleriyle tanıtılıyordu.

6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen mekan, önemli dini merasimlerde saray kilisesi ve şapeli olarak kullanılıyordu. 1511 yılında II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye, Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye dönüştürülmüş, Danıştay 10’uncu Dairesi’nin 11 Kasım 2019’da aldığı kararla bu statü iptal edilmişti.