Sokak Sanatçısı Banksy ve Kaptan Klemp “Louise Michel” ile Mültecilere Dayanışma Gösteriyor

Sokak sanatçısı Banksy, eserlerinin satışından elde ettiği gelirle satın aldığı bir gemiyle Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilere dayanışma sağlıyor.

Banksy’nin, eserlerinden elde ettiği gelir ile satın aldığı,eski bir Fransız Donanması gemisi olan ve adını Paris Komünü’nün anarşist devrimcisi Louise Michel’den alan gemi 18 Ağustos’ta İspanya’dan denize açıldı. Gemi içinde yatay bir örgütlenme modeli kullanılarak iktidarsız ve otoritesiz bir işleyiş sağlanıyor.

Bugüne kadar en az 220 mülteciyi kurtaran gemi, hiç bir Avrupa devletinden geri dönüş alamıyor. Gemideki mülteciler geminin kısıtlı kapasitesi sebebiyle, bir başka mülteci kurtarma gemisi olan “Sea Watch 4″a nakledildi ve yardım çağrısı yapıldı. Çağrıya cevap veren İtalyan Sahil Güvenlik Birimi, yalnızca durumu kötü olanları kabul edeceklerini söyleyerek 49 mülteciyi İtalya’ya nakletti.

“MV Louise Michel” ve “güvertesinde 350 mülteciyi ağırlayan “Sea Watch 4″un Akdeniz’de bekleyişleri sürüyor.


“Louise Michel”in kaptanlığını, daha önce Akdeniz’de mahsur kalan binlerce mülteciyi de kurtarmış olan Alman Kaptan Pia Klemp üstleniyor. Klemp, kurtardığı binlerce mülteciye karşılık olarak ise, İtalya’da “insan kaçakçılığı” yaptığı öne sürülerek 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya.


 “Anarşistler, düşünce özgürlüğünün her yerde tanındığı bir çağda sınırsız özgürlüğü savunmayı hak ve görev olarak bilen insanlardır… Özgürlükten yanayız ve bunun, kökeni ve biçimi ne olursa olsun, ister dayatılmış, ister seçilmiş olsun, kralcı ya da cumhuriyetçi olsun herhangi bir iktidarın varlığıyla bağdaşmayacağına inanıyoruz… Eşitlik olmadan özgürlük olamaz!… Bizim istediğimiz eşitlik, özgürlüğün ön koşulu olan fiili eşitliktir. Herkesten yeteneği kadar, herkese ihtiyacı kadar, diyoruz!”Louise Michel