Osmaniye’de Tutsaklara Ağrı Kesici Bile Verilmiyor

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü İlhan Öngör, Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kalan hasta tutsakların tedavi edilmediğini ve doktorun kötü muamelede bulunduğunu belirtti.

İnsan Hakların Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü İlhan Öngör, 20 Kasım’da Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ndeki tutsaklarla görüşüp, sorunlarını yerinde tespit etti. Tespit ettikleri hak ihlallerinin hapishane idaresi ve savcısıyla, Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’yle de paylaşarak sorunların çözümünü talep ettiklerini dile getiren Öngör, hak ihlallerine dair yaptıkları tüm başvuru ve suç duyurularının sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Temel Haklar İhlal Ediliyor

Tutsakların sohbet ve spor haklarının ellerinden aldığını, istedikleri kitap, dergi ve gazeteleri alamadıklarını söyleyen Öngör, tutsakların atölye çalışmalarına ve kütüphaneye de çıkarılmadığını belirtti. Öngör, “Mahpusların en temel hakları ellerinde alınıyor. Dört duvar arasında tamamen izole edilmiş durumdalar. Mahpuslar, nefes alamaz bir duruma gelmişlerdir” dedi.

Sadece Koridorlar Dezenfekte Ediliyor

Tutsaklara, dezenfektan, maske ve eldivenlerin ücretsiz verilmediğini, kantinden fahiş fiyatlarla bu ürünlerin alınabildiğini aktaran Öngör, koğuşların değil sadece koridorların dezenfekte edildiğini anlattı. Kantinden ürünlerin çok pahalı oluşundan tutsakların ürün alamadığını vurgulayan Öngör, “Küçük bir dezenfektan ilacı 23 TL. Her ay mahpuslardan elektrik ücreti alınıyor. Sadece bir ampul yakan koğuşlara 250-300 TL elektrik faturası geliyor. Bu da bir hak ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Sağlık ve Tedavi Hakları Engelleniyor

Öngör, Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde en önemli sorunun hasta tutsakların tedavi ve sağlık haklarının engellenmesi olduğunu belirtti. Geçen yıl tedavi ve sağlık hakkı engellendiği için ağır hasta tutsak Sabri Kaya’nın söz konusu hapishanede yaşamını yitirdiğini hatırlatan Öngör, hasta tutsakların bir yıldır hastaneye sevk edilmediği, son 3 aydır revire götürülmediğini ve gardiyanların tutsaklara sadece ağrı kesici ilaçlar verdiğini aktardı.


Öngör, “Hapishane doktoru kötü muamelede bulunuyor. Doktor hakkında yapılan tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Hasta tutsak Mehmet Kazmacı’nın ayağında yara olmasına rağmen 3 aydır gardiyanların getirdiği ağrı kesicilerle duruyor. 4-5 yıldır hapishanede olup ayağından ve kolundan yaralı olanların ameliyatı yapılmıyor” diye konuştu.

Yaşam Hakkı İhlal Ediliyor

Öngör, hasta tutsakların ölüm sınırına geldikten sonra hastaneye sevklerinin yapıldığını ve o aşamada tutsağın yaşam hakkının tehlikeye girdiğini belirtti. Öngör, ”Cezaevi idaresini bu keyfi uygulamadan vazgeçmeli. Yaşam hakkının ihlal edilmemesi için hasta tutsakların tedavilerinin bir an önce yapılmalı” diye belirtti.

Mezopotamya Ajansı / Hamdullah Kesen