Psikoteknik Psikologları Ertelenen Denetimler Yüzünden Zor Duruma Düşüyor

Ticari araç sürücülerinin ve ehliyetine el konulan sürücülerin zorunlu olarak girmeleri gereken psikoteknik değerlendirmelerin denetiminin sürekli ertelenmesinden dolayı psikoteknik kliniklerinde çalışan psikologların iş imkanı, psikoteknik değerlendirmeye olan ihtiyacı azalttığı için oldukça kısıtlanmakta.

Ticari araç sürücülerinin ve ehliyetine el konulan sürücülerin zorunlu olarak almaları gereken 5 yılda bir yenilenen psikoteknik raporlarının 2018’den beri denetiminin ertelenmesinden dolayı psikoteknik merkezlerinde çalışan psikologların…

Ticari yük taşıyan, otobüs, okul ve şirket soförlüğü gibi meslekleri yapabilmek için gerekli olan psikoteknik değerlendirme, sürücülerin sürüş sırasındaki dikkat ve algılama yeteneğini ölçmek için 2019 yılından beri zorunlu tutuluyor. Ancak, raporun denetimi İçişleri Bakanlığı tarafından o günden bugüne 5 kez ertelendi.

Raporun denetiminin olmaması rapora olan ihtiyacı da azalmakta. Rapora duyulan ihtiyacın azlığı, beraberinde psikoteknik kliniklerinde çalışan ve bu kliniklerden birini işleten psikologların iş imkanını önemli ölçüde kısıtlıyor.

Psikologlar hem bu sebeple kendi yaşamlarının; hem de, özellikle insan taşıyan servis şoförlerinin yeterliliğinin ölçülmesinin bu denli ertelenmesi yüzünden halk sağlığının tehlikeye girdiğini belirtiyor. Bununla beraber, raporun zorunlu yenilenmesi için 5 yılın çok uzun bir süre olduğunu belirten psikologlar bu süre içinde insan psikolojisinin değişime açık olduğunu ve testin 2 ya da 3 yılda bir yapılmasının gerektiğini söylüyorlar.