Trendyol’dan “Siyasi İçerikli Kitap” Yasağı

Bolu İzzet Baysal Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan akademisyen-yazar Fatih Yaşlı’ya ait Antikomünizm, Ülkücü Hareket, Türkeş-Türkiye ve Soğuk Savaş , Türkçü Faşizmden ‘Türk-İslam Ülküsü’ne AKP ve Cemaat, Sünni-Ulus- Yeni Türkiye Üzerine Tezler adlı kitaplar hakkında, dijital pazarlama şirketi Trendyol tarafından “satışa çıkarılmama” kararı alındı. Şirket, yasakçı kararına gerekçe olarak  yakın siyasi tarihe dair incelemeleri ele alan  kitapların “siyasi içerik” taşımalarını gösterdi.

Gazete Duvar’dan Anıl Mert Özsoy’un haberine göre, İzmir’de faaliyet gösteren ve Fatih Yaşlı’nın kitaplarını basan Yordam Kitap’ın resmi temsilciliğini yapan Sakin Kitap, ürün satışı için Trendyol şirketi ile iletişime geçti. Bünyesinde Yılmaz Özdil, Soner Yalçın gibi siyasi içerikli kitapların satışını yapan Trendyol, Sakin Kitap’ın satış başvurusunu “Siyasi içerikli ürün satışı yapmamaktayız. Bu sebepten ürünü yayına açamıyoruz.” şeklinde yanıtladı.

Fatih Yaşlı ise yasak kararını, “Siteye bakıldığında başka politik kitaplar görülmektedir. Ortada çifte standart var. Bu kitaplar akademik çalışmalardır. Bu sansür ve çifte standardın kabul edilmemesi gerekir” sözleriyle yorumladı.