Mahkeme Erkan Tan’ın Tahir Elçi’ye Yönelik “Terörist” Söylemini İfade Özgürlüğü Saydı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Kasım 2015’de Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve hasar gören “Dört Ayaklı Minare” önünde basın açıklaması gerçekleştirdiği sırada katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cenazesine katılan CHP’li Mahmut Tanal hakkında “Terörist cenazesine katılıyor” ifadelerini kullanan Erkan Tan için “ifade özgürlüğü” kararı verdi.

Erkan Tan, A Haber kanalında sunduğu “Sabah Ajansı” programında Elçi’nin cenazesi hakkında “terörist cenazesi” ifadelerini kullanarak Tahir Elçi hakkında “terörist” algısı oluşturmaya çalışmıştı. Tan, aynı haberi sunduğu sırada CHP’li Mahmut Tanal’ın da “terörist cenazesi”nde olduğunu söyleyerek Tanal’ı hedef göstermişti. Erkan Tan’ın bu söylemleri üzerine ise Mahmut Tanal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Savcılık, Tanal’ın suç duyurusu için takipsizlik kararı verdi. Kararın gerekçesi olarak ise, “Basının kamuyu ilgilendiren konularda geniş bir ifade özgülüğüne* sahip olduğu ve “eleştirel görüşlerin silahlı direnişe teşvik etmediği ve şiddeti övmediği sürece sert, agresif ve düşmane bir üslupla kaleme alınabileceği” dile getirildi.


*muhalif basın hariç