Boğaziçi Üniversitesi’nde Gözaltına Alınan 98 Öğrenci Serbest Bırakıldı

29 Ocak günü Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’ya karşı gerçekleştirilen eylem sırasında açılan sergideki bir eser bahane edilerek öğrenciler hedef gösterilmişti. Gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilen 2 öğrenci tutuklanmış, 2 öğrenciye ise ev hapsi verilmişti.

Üniversite öğrencileri, gözaltı ve tutuklamalara karşı 1 Şubat Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Güney Kapısı önüne eylem çağrısı yaptı. Valilik ise, her zamanki gibi iktidara yakın çevrelerin eylemlerini görmezden gelerek, öğrencilerin eylemini yasakladı.

Güney Kapısı Önünde Keskin Nişancılı Polis Ablukası

Öğrencilerin eylemini engellemeye çalışan polis ve Boğaziçi güvenliği, öğrencilerin okuldan çıkmasını engellemeye çalıştı. Binlerce polisin yığıldığı Güney Kapı’nın çevresinde KESKİN NİŞANCILAR nöbet tutuyordu.

Öğrenciler polis tarafından saldırı tehditleriyle zorla Güney Kapı’da bekletilirken, başka üniversitelerden de dayanışma için Boğaziçi Üniversitesi’ne gelen yüzlerce öğrenciye Etiler durağında polis saldırısı gerçekleşti.

Polis öğrencilere saldırırken, Boğaziçi Üniversitesi “Kayyumluk Binası” önünde kayyum rektör Melih Bulu’ya seslenen ve eylem yapan öğrencilere Özel Güvenlik sopalarla saldırdı.

Etilerde gerçekleşen polis saldırısı ve gözaltılara karşı Bebek’ten yürüyüşe geçen öğrencilere de polis saldırdı. Polis, gözaltına aldığı bir kadın öğrenciyi yerde tekmeledi.

Polisten Gözaltı Bahanesi: “Toplu Gezmek Yok”

Etiler’de gerçekleşen polis saldırısının ardından pankartsız ve slogansız bir şekilde polis ablukasında yürüyen öğrenciler polis tarafından gözaltına alındı. Polisin bu sefer ki gözaltı bahanesi ise öğrencilerin “toplu gezmesi” ve “aşağıdan gitmediği/ aşağı bakmadığı” oldu.

Yaralanan İki Öğrenci Ambulansla Hastaneye Götürüldü: Öğrencilerin Durumu İyi

Etiler’de gerçekleşen polis saldırısında, Anarşist Gençlik’ten iki öğrenci yaralandı. Yaralanan bir öğrencinin çenesine, diğer öğrencinin ise kafasına aldığı cop darbeleri sebebiyle ambulansla hastaneye nakledildiği öğrenildi. Hastanede müdahaleleri yapılan her iki öğrencinin de durumu iyi ve taburcu edildiler.

Boğaziçi Üniversitesi İçinde Polis Ablukası ve Gözaltı

Polis saldırıları ve gözaltılara rağmen kararlı olan Boğaziçi üniversitesi öğrencileri, Kayyumluk binası önünde eylemlerine devam etti ve bina içinde olan kayyum rektör Melih Bulu’ya seslendi.

“Normal şartlarda” üniversiteye rektör izni olmadan girme yetkisi bulunmayan polis, Boğaziçi Üniversitesi’nde bulunan öğrencilerin çevresini abluka altına alıp, gidilecek bir boşluk bile bırakmadan “dağılın” çağrısında bulundu ve bir süre sonra saldırdı.

Polis saldırısı ve gözaltılar, gazeteci Nevşin Mengü ile birlikte canlı yayında olan bir öğrencinin yayınına yansıdı. Saldırıda 51 öğrenci gözaltına alındı.

İfade İşlemlerinin Ardından 98 Öğrenci Serbest Bırakıldı

Dün gece geç saatlere kadar süren ifade işlemlerinin ardından 98 öğrenci serbest bırakıldı. Geri kalan öğrencilerin ise bugün savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakılması bekleniyor.