New York Times’tan “Kayyum-Rektör” Analizi: “Erdoğan’ın Kontrol Savaşı”

Devlet iktidarı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun “kayyum-rektör” olarak atanması sonrası, Bulu’nun istifası ve coğrafyanın her yerinde varlığını hissettiren kayyum politikalarına karşı eylemler ve tepkiler tekrar yükselişe geçerken, New York Times (NYT) gazetesi, konuya dair bir analiz yayınladı.

Yazıda, “Melih Bulu’nun atanması, Erdoğan’ın Türkiye’de sosyal ve kültürel hayatın her alanı üzerindeki nüfuzunu genişletme yönünde attığı bir diğer adım olarak görülüyor” denildi. Gazete Duvar’ın aktardığı NYT’nin ‘İstanbul’daki prestijli üniversite Erdoğan’ın etkisine karşı mücadele ediyor’ başlıklı yazıda, “Üniversite hayatının büyük kısmını kontrol eden rektörü geleneksel olarak üniversitedeki akademisyenler kendi aralarından seçiyor. Erdoğan dışarıdan kendi istediği bir kişiyi atayarak, Türkiye’nin kıymetli kurumlarından birinin üzerinde bir kontrol savaşı başlatmış oldu” ifadeleri yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu’yu “AKP’ye yakın bir patron” şeklinde tanımlayan NYT,  ‘Batı eğilimli sosyal bilimler kültürüyle tanınan” üniversitenin bu niteliği nedeniyle Erdoğan ve muhafazakâr destekçilerinin uzun zamandır hedefinde olduğunu yazdı. Gazete bu nedenle Bulu’nun atanmasını, “… Erdoğan’ın Türkiye’de sosyal ve kültürel hayatın her alanı üzerindeki nüfuzunu genişletme yönünde attığı bir diğer adım” sözleriyle değerlendirdi.

NYT yazısında, 2016’da Barış Akademisyenleri’nin görevden alındığı ve muhalifler üzerindeki baskının arttığı belirtilirken, “Boğaziçi Üniversitesi en ağır tasfiyelerden muaf kalmıştı ama öğrenciler ve fakülte üyeleri, bir mücadelenin yaklaşmakta olduğunu her zaman bildiklerini söylüyor” ifadelerine yer verildi.