ABD’deki “Koruma Terörü” Davasında Kritik Gelişme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 16 Mayıs 2017’de gerçekleştirdiği ABD ziyareti sırasında, Kürt, Ermeni ve Ezidi protestoculara yönelik yaşanan “koruma terörü” sonrası açılan davada ABD Dışişleri ve Adalet bakanlıkları, saldırıya dair Ankara’nın iddialarının aleyhine görüş bildirdi.

İki bakanlık, Erdoğan’ın korumalarının, TC’nin avukatlarının savunduğunun aksine fiziksel savunma yapmadığı ve saldırı halinde olduğunu belirtti.

ABD’de salı günü Temsilciler Meclisi ve Senato üyesi 4 isim hazırladıkları mektupta, Erdoğan’ın korumalarının söz konusu saldırıyla ilgili dokunulmazlık dışında bırakılıp, saldırıdan Ankara’nın sorumlu tutulması için Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a çağrıda bulunmuştu.

Bu mektup sonrası ABD Dışişleri ve Adalet bakanlıkları, Washington’da yaşanan saldırıyla ilgili görülen davada hakimin talebi üzerine görüşlerini iletti. İki bakanlık, Erdoğan’ın korumalarının dokunulmazlık hakkından yararlanmaması gerektiğini ifade etti. Korumaların dokunulmazlıklarının kaldırılması “ABD topraklarında görevli yabancı güvenlik personelleri sivillere karşı güç kullandığı zaman “fiziki bir zararı önleme amacıyla” hareket etmiyorsa dokunulmazlıklardan mahrum bırakılmalıdır.” şeklinde gerekçelendirildi. Saldırıya dair, bakanlıkların bildirdiği görüşte protestocuların saldırıya uğradığında zaten yerlerde olduğu, kaçmaya çalışanların da yine Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından darp edildiği vurgulandı.