Helikopterden Atılma Davasında Gazeteciler Tahliye Edildi

Van’da helikopterden atılma ve işkenceyi haberleştirdikleri için tutuklu yargılanan gazeteciler hakim karşısına çıktı. Yasaklarla başlayan duruşmaya meslek örgütleri temsilcileri ve aileler alınmazken, salona girebilen gazetecilerin ise telefonları kapatıldı. Mahkeme Başkanı, salonun kapısına kilit vurdu. Savunma yapan gazeteci Adnan Bilen, gazeteciliğin yargılandığını ve pandemi sürecinde maruz kaldıkları hukuksuzlukların derhal giderilmesini istedi. Nazan Sala da 15 yıldır gazeteci olmasına rağmen gazeteci olup olmamasının sarı basın kartına göre değerlendirilmesine tepki gösterdi ve “Sarı basın kartı dikkate alınacak bir kart değildir” dedi. Gazeteciler, ilk duruşmada tahliye edildi.

Van’da 2 kişinin helikopterden atılarak işkenceye maruz kalmasını haberleştirmeleri sonrası 9 Ekim 2020 tarihinde tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.

Van 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, gazeteciler tutuklu bulundukları cezaevlerinden, tutuksuz yargılanan Zeynep Durgut ise Şırnak’ın Cizre ilçesinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılıyor. Avukatlar da duruşmada hazır bulundu.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanları Serdar Altan ve Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) Sözcüsü Ayşe Güney, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok, çok sayıda gazeteci ve tutuklu gazetecilerin yakınları duruşmaya katılmak için sabahın erken saatlerinde adliyeye geldi.

Meslek Örgütleri ve Aileler Duruşmaya Alınmadı

Mahkeme, Covid-19 salgını gerekçesiyle sadece 4 gazetecinin duruşmayı izlemesine izin verdi. Meslek örgütü temsilcileri ve aileler ise duruşmaya alınmadı. Duruşma salonuna alınan gazetecilerin telefonları ise kapatıldı.

Savcılık Tutukluluk Devamını İstedi

Savcılık, 4 gazetecinin tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme heyeti, duruşmaya karar verilmek üzere ara verildi.

Tahliye Kararı

Aranın ardından mahkeme heyeti, Van’da 2 köylünün helikopterden atılmasını ve gördükleri işkenceyi haberleştirdikleri için 9 Ekim 2020’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ile tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme, 4 gazetecinin “adli kontrol şartı” ile tahliyesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 2 Temmuz’a erteledi.

Karar, duruşmayı takip etmek için adliyede bulunan gazeteci meslek örgütü temsilcileri ve aileler tarafından alkışlarla karşılandı.

Kaynak: ETHA