Joe Biden “1915 Anması’nda” Soykırım İfadesi Kullandı

ABD Başkanı Joe Biden, 1915’in 106. yıl dönümünde ‘soykırım’ sözcüğünü kullandı. Biden’ın yazılı olarak yaptığı açıklamada ilk ve son paragraflarda olmak üzere iki defa ‘soykırım’ tanımı yer alırken, Soykırım’ı fiiliyata geçiren herhangi bir devlete atıfta bulunulmadan “Konstantinapol’deki Osmanlı yetkilileri” ifadesi kullanıldı.

Biden açıklamasının başında, “Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz” dedi.

Biden, “Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

Biden’dan önce, ABD’nin eski başkanlarından Ronald Reagan 1981 yılında Yahudi Soykırımı’yla ilgili açıklamasında 1915’ten de ‘Ermenilerin soykırımı’ olarak söz etmişti.

Devletlerarası hukuk bağlamında “soykırım” tanımı, 1946 yılında hukuksal literatüre girdiği için, 1915-1918 arası yaşanan Ermeni Soykırımı’nın Ankara’ya yönelik herhangi bir yaptırımının olmayacağı belirtiliyor. Bununla beraber, Biden’ın “soykırım” ifadesinin “kerameti kendinden menkul” bir siyasal öneminden bahsedilse de, bu “önemin” devletlerarası pazarlık ve dengeler bağlamında nereye denk düştüğü büyük bir soru işareti.