Emniyet Genel Müdürlüğü’nden “İşkenceyi Gizleme” Genelgesi

Emniyet Genel Müdürlüğü  eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan genelge yayınladı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzasıyla yayınlanan genelgede, herhangi bir eylem ya da farklı bir durumda insanlara saldıran polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması ibareleri yer alıyor.

Sık sık fiziksel ve sözlü şiddet görüntüleri ile gündeme gelen polislerin, yayınlanan görüntülerle “özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini” öne süren genelgenin, polisin bu ve benzeri görüntüleri gerçekleştirirken “elini rahatlatacak” bir işlev göreceği değerlendiriliyor.

Genelgede, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi”  denilirken, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, söz konusu genelgeye tepki gösterdi. ÇHD açıklamasında “İçişleri Bakanlığı’ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!”  ifadelerine yer verildi.

ÇHD’nin sosyal medya hesabından yayınlanan açıklamada, dün İzmir’de yapılan “1 Mayıs’a çağrı” eylemine saldıran polisin, geçtiğimiz yıl ABD’de polis tarafından katledilen George Floyd’un görüntülerine benzer biçimde, bir kişinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı fotoğrafa yer verildi ve “Korunmak istenen ‘personel’ tam olarak buradaki personeldir” denildi.