İsrail’de Netanyahu Dönemi Sona Erdi

İsrail’de 12 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Benyamin Netanyahu’nun rakipleri koalisyon hükümetini kurmakta anlaştı.

Muhalefet lideri Yair Lapid’e verilen hükümet kurma süresi bu gece yarısı sona eriyor. Aşırı milliyetçi Yamina partisinin Genel Başkanı Naftali Bennett, merkezdeki Yesh Atid partisi ile koalisyon görüşmelerine katılacaklarını açıklamıştı. Görüşmelerin sonucunda İsrail’de Netanyahu ve partisi Likud’u devre dışı bırakacak bir koalisyon gündeme geldi. Netanyahu karşıtı koalisyon hükümetine Yesh Atid, Blue and White, Yisrael Beytenu, Yamina, New Hope, Labour, Meretz ve Birleşik Arap Listesi (Ra’am) tarafından destek verildi.

İsrail Parlamentosu Knesset’te 6 koltuğa sahip Yamina Partisi’nin Lapid ile birlikte koalisyon kurması durumunda, ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı olan Netanyahu ve partisi 12 yıldan sonra ilk kez hükümet dışında kalacak. Yamina ve Yesh Atid arasındaki koalisyon görüşmelerinde Bennett ile Lapid’in dönüşümlü başbakanlık yapması konusunda uzlaşma sağlandığı konuşuluyor.

Hakkındaki yolsuzluk davaları nedeniyle yargılanan 71 yaşındaki başbakan Benyamin Netanyahu, 23 Mart’taki seçimlerde hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı.  Son seçimlerde  Likud’dan sonra en güçlü ikinci parti Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid olmuştu.

İsrail medyasında çıkan haberlere göre, nisan sonu başlayan ve 10 Mayıs’ta yoğunlaşan, Filistinlilere yönelik saldırılar öncesinde iki muhalefet partisi arasındaki ittifak görüşmelerinde büyük ölçüde anlaşma sağlanmıştı.