Boko Haram Liderini IŞİD Bağlantılı Cihatçı Çete Öldürdü

Nijerya’da birçok katliama imza atan cihatçı terör çetesi Boko Haram’ın lideri Ebubekir Şekau’nun geçtiğimiz ay öldürüldüğü duyuruldu. The Guardian gazetesinin haberine göre, Nijerya’da faaliyet gösteren cihatçı çeteler arasında güçlü bağlantılara sahip olan yerel haber sitesi Humangle tarafından yayınlanan ve IŞİD destekli Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti (ISWAP) örgütünün lideri Ebu Musab el-Barnawi’ye ait olduğu öne sürülen bir ses kaydında  Ebubekir Şekau’nun  ölümünün IŞİD’in emri ile gerçekleştiği doğrulanıyor.

Şekau’nun ISWAP ile çıkan bir çatışma sonrası ISWAP tarafından takip edildiği ve Şekau’nun üzerindeki patlayıcıyı patlatarak, 18 Mayıs’ta kendisini öldürdüğü öğrenildi.

Ses kaydında el-Barnawi, ISWAP’ın Şekau’’ya kendilerine katılmak için fırsat verdiği belirterek, “Şekau, dünyada aşağılanmaktansa öbür dünyada aşağılanmayı tercih etti ve bir patlayıcıyı patlatarak anında kendini öldürdü” dedi.

Boko Haram 2016 yılında, kurucusu Muhammed Yusuf’un oğlu el-Barnawi ile Şekau arasında bölünmüş ve el-Barnawi IŞİD’e biat eden ISWAP’ı kurmuştu. 2002 yılında Nijerya’nın Borno eyaletinde Muhammed Yusuf tarafından kurulan Boko Haram, 2015’te IŞİD’e biatını ilan etmişti. “Resmi adı” Davet ve Cihat İçin Ehl-i Sünnet Cemaati olan cihatçı terör çetesinin yaygın bilinen adı Boko Haram, afro azyatik dil grubuna ait olan Hausa dilinde, İngilizce “book” sözcüğünden türetilerek “batılı eğitim haram” anlamına geliyor.