G7 Zirvesi Başladı

Dünyadaki “küresel zenginliğin” %64’üne sahip olan 7 devlet tarafından oluşturulan G7 Zirvesi bugün başladı.  İngiltere’nin güneybatısındaki Cornwall’da üç gün sürecek zirveye, üye devletler ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada katılıyor.

Rusya 1998’de birliğe katılarak G8’i oluşturdu, ancak 2014’te Kırım’ı ilhak ettiği için dışarıda bırakılırken, genellikle her zirveye katılan AB temsilcilerinin yanı sıra, bu yıl Hindistan, Güney Kore ve Avustralya da davet edildi. Çin ise, nüfusuna oranla “kişi başına düşen gelir bazında” G7 kriterlerinin dışında kalıyor.

Bu yılki zirve öncesinde, G7 devletlerinin maliye bakanları küresel şirketlerin daha fazla vergi ödemesi konusunda anlaştıkları belirtiliyor. Oturumlarının çoğunluğu “kapalı kapılar ardında” gerçekleşecek G7 zirvesi nedeniyle, Cornwall’daki St Ives sakinlerinin de günlük yaşamı olumsuz yönde etkilenecek. St Ives’ın bazı bölgelerinde yaşayanların, evlerine gidebilmeleri için adreslerini belgelemeleri gerekecek.

G7’de, olası protesto eylemlerini önlemek için ise, bölgedeki 1500 polise ek olarak, 5000 polis takviye yapıldı, polislerin konaklamaları için ise, yakınlardaki Falmouth’a bir yolcu gemisi demirledi.