Taliban Ankara’nın Kabil Havaalanı Teklifine Karşı Çıktı

Taliban, Katar’ın Doha kentindeki sözcüsü Suheyl Shaheen aracılığıyla yaptığı açıklamada, Ankara’nın ABD’nin öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın “güvenliğini sağlama” önerisini reddetti. Reuters’ın haberine göre açıklamada, ABD’yle geçen yıl varılan asker çekme anlaşması çerçevesinde, bir NATO gücü olarak, TSK birliklerinin de çekilmesi gerektiği belirtildi.

ABD, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde 29 Şubat 2020’de Doha’da Taliban ile anlaşma yapmış ve anlaşma gereğince 1 Mayıs’ta Afganistan’daki askerlerinin tamamını çekeceğini taahhüt etmişti. Ancak ABD’nin Ocak 2021’de görevi devralan yeni başkanı Joe Biden, 1 Mayıs’ta tamamen çekilmenin mümkün olmadığını açıklamış ve çekilme tarihi olarak 11 Eylül’ün 20. yıl dönümünü işaret etmişti.

Shaheen Reuters’a yaptığı açıklamada, “Diğer taraftan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan’ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz”  diye konuştu.