Wall Street Journal: Ankara ve Washington Arasında SBK’nın İadesi Mücadelesi

ABD merkezli yayımlanan ekonomi ve finans gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Avusturya’da tutuklu olan tefeci Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesi tartışmasının, halen birden fazla başlıkta sorunların gündemde olduğu Ankara ile Washington arasındaki ilişkilere daha çok zarar verebileceğini yazdı.

“ABD ve Türkiye, Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesi için mücadele içinde” başlıklı yazıda, iki devletin de Korkmaz’ın iadesi için uğraştığı vurgulandı. Hakkındaki kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamaları nedeniyle kırmızı bültenle aranan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ABD’nin talebi üzerine 19 Haziran’da Avusturya’da yakalandıktan sonra tutuklanmıştı. Korkmaz’ın tutukluluğu 22 Eylül’e uzatıldı.

ABD’nin Utah eyaletinde görülen davada ise Korkmaz’ın “iş ortaklığı” yaptığı Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in (Levon Termendzgyan) vergi bağlantıları ile Amerikan Vergi Dairesi’ni (IRS) dolandırarak elde ettikleri paraları akladıkları iddiaları inceleniyor. Korkmaz, gerçeğe aykırı belge düzenlemek, kara para aklamak ve ABD hazinesini 511 milyon dolar zarara uğratmak gibi suçlamalardan yargılanıyor. Kingston Kardeşler suçlarını kabul ettikleri için şu an hapiste.

WSJ yazısında, Korkmaz’ın, “ABD’de yargılanması halinde AKP hükümeti ile ilgili yolsuzluk iddialarında bulunabileceği, bunun da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’nın imajını düzeltme çabalarına zarar verebileceği” belirtildi.

“Erdoğan zaten zorluk çeken bir ekonomi, düşen anket sonuçları ve üst düzey hükümet yetkililerine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarıyla başa çıkmaya çalışıyor”  ifadelerinin bulunduğu yazıda, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde Türkiye Araştırmaları Programı’nın direktörü olarak görev yapan Soner Çağaptay’ın  “Korkmaz’ın yargılanması, Türkiye’nin imajını yatırım yapılabilir bir ülke olarak düzeltmeye çalışan Erdoğan için büyük bir kabus olabilir” şeklindeki yorumuna da yer verildi.

WSJ yazısında iki kaynağa dayandırılan iddiada Korkmaz’ın üst düzey hükümet yetkilileri ile ilişkileri olduğu ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile tanıştığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, “Sezgin Baran Korkmaz’ın verdiği aracı kullandığı” iddiasını doğrulamıştı. Sedat Peker’in ortaya attığı bu iddia üzerine Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Karaca, “Yanlış yapmışım, keşke parasını ödeseydim” demişti.Karaca ve Cumhurbaşkanlığı, Wall Street Journal’ın konuyla ilgili görüş talebine yanıt vermedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 2017’de yürüttüğü seçim faaliyetleri sırasında Korkmaz’ın uçağını kullanmıştı. Sedat Peker’in ifşalarından bir başkası ise Soylu’nun Korkmaz’a kaçması için haber saldığı yönündeydi.