Devlet için Hayvan Et, İnsan Tazminat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam devlet iktidarının yarı-resmi dezenformatif propaganda kanalı A Haber’in ortak yayınındaydı. Ağırlıkla, bir haftayı aşkın bir süredir söndürül(e)meyen orman yangınları ile ilgili konuşan Erdoğan canlı yayınlanan programda, gazeteci titri taşıyan fiili iktidar memurlarının “sorularını cevaplandırdı.”

Halen sürmekte olan yangınlarda yaşamını yitiren orman canlıları ile ilgili de konuşan Erdoğan, “…Bütün canlıların hemen defnini yapıp ardından bütün canlıların sahiplerine bu canlılar kadar hemen ödemelerini yapacağız, büyükbaşsa büyükbaş, koyunsa koyun, beyaz…beyaz et…”  şeklinde ifadeler sarf etti. Erdoğan’ın bu sözleri, canlı yaşamının devlet nezdinde kapitalist bir sektör olarak et endüstrisine “katkısı” oranında “değer gördüğünü” bir kez daha gösterdi. Yangınlarda sayısı on binlerle ifade edilen ve aralarında kuş, arı, tilki, sincap, yaban domuzu gibi türlerin bulunduğu orman canlıları yaşamını yitirdi.

Erdoğan benzer sözleri, 11 yıl önce TSK savaş uçakları tarafından Roboski’de katledilen 34 Kürt köylüsü için de sarf etmişti. Başbakanlığı döneminde 28 Aralık 2011’de gerçekleşen katliam sonrası Erdoğan, “…Burası, halkın oturduğu bir bölge değil, terör bölgesidir. 30-40 kişilik grup, katırlar, insanlar var. O yükseklikten bu Ahmet midir? Mehmet midir? Bilmek mümkün değil. TSK görevini samimi şekilde yapmıştır…  Tazminatı da açıkladık. Ama birileri istismar ediyor. Allah aşkına tazminatsa tazminat… Bizim resmi tazminatımız ötesinde yaptık…” diye konuşmuştu.