Financial Times: “Yangınlar Nedeniyle Erdoğan Baskı Altında”

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi (FT), sayfalarında bugün orman yangınlarını değerlendiren bir analize yer verdi. Ayla Jean Yackley imzalı  ve Erdoğan, Türkiye’nin orman yangınlarına müdahale şekli nedeniyle baskı altında” başlığını taşıyan yazıda, Avrupa’nın bu yaz kuzeyde sellerden, Akdeniz’de sıcak hava dalgalarına aşırı hava olaylarıyla karşılaştığı, Türkiye’nin de kayıtlara geçen en yoğun yangınlardan darbe aldığı” belirtiliyor.

Yazıda “Artan sıcaklıklar, düşük nem oranı ve saatteki hızı 50 kilometreyi bulan rüzgar müdahaleyi güçleştirse de, ülkenin yaz aylarındaki orman yangınlarına yeterli derecede hazırlanmamasına öfke artıyor. İşleyen bir ulusal filosunun olmaması Türkiye’yi, aralarında İspanya, Ukrayna ve Rusya’nın da bulunduğu ülkelerden özel uçakların gelmesini beklemek zorunda bıraktı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye göre uçaklarının su taşıma kapasitesinin düşük olması nedeniyle Ankara, Yunanistan’ın yardım önerisini reddetti” ifadeleri dikkat çekerken, Marmaris belediye başkanı Mehmet Oktay’ın “Hiç uçak görmedim. Coğrafi yapı nedeniyle karadan müdahale neredeyse imkansız. Dolayısıyla alevler doğal rotasında gidiyor. Böyle bir kayba net bir şekilde hazırlıklı değiliz” şeklindeki sözlerine de yer verildi.

FT’deki yazıda,  Marmaris ve yangınların etkilediği diğer yerlerin, Korona Krizi’nde seyahat yasakları yüzünden darbe alan turizm endüstrisinin en önemli güzergahları olduğu vurgulanırken, Temmuz sıcaklıklarının rekor derecelere çıktığı, Finlandiya’da bile son yarım yüzyılın en kötü orman yangınlarıyla karşılaşıldığı bir dönemde Ankara’nın Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nı onaylamayı reddeden tek G20 devleti olduğunun altı çiziliyor.

Yazıda ayrıca, geçtiğimiz günlerde yangın bölgelerine, itfaiye araçlarının durmasına neden olacak şekilde dev bir konvoyla giden Erdoğan’ın, bir “ritüel” haline getirdiği “çay fırlatmasının” kamuoyunda alay konusu haline geldiği belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor:

“Bir videoda hip-hop sanatçısı Şehinşah’ın, konserine gelenlere bir ‘sürprizi’ olduğunu söyledikten sonra çay fırlattığı görülüyor. Sosyal medyada dolaşan bir başka videoda bir kadın, yoldan geçenlere çay kutuları atıp ‘Şimdi mutlu musunuz?‘ diye soruyor. İktidar partisinin baş harfleriyle yapılan ‘AKParTea’ etiketi, Twitter’da TT oldu. ”

FT, Erdoğan’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sosyal medyada paylaşılan bilgileri “sahte haber” diyerek reddettiğini ve Türkiye’nin mal kaybını karşılayacağı sözünü verdiğini söylüyor, ancak yine aynı yazıda yanan ve zarar gören yüzlerce evin yeniden inşa edileceği taahhütünün bile tepki aldığı belirtiliyor.

“Geçen hafta alevler köyleri sardığı sırada TOKİ yeni köy evleri modellerini Twitter’da paylaştı. Yangında büyük darbe alan Gündoğmuş’ta, Belediye Başkanı Mehmet Özeren evlerini kaybedenlerin TOKİ’den düşük faizli krediler alabileceklerini söyledi, bir gazeteciye ‘Eski evi olan vatandaşlar, bunu söylemek belki doğru değil ama keşke bizim de evimiz yansaydı diyecekler’  ifadelerine de yer verilen yazı, KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın “İnsanlar sorunların yönetilemediğini gördükçe, hükümete güven azalıyor. Türkiye kültür ve kimlik üzerinden kutuplaşmış halde ancak günlük sorunlar, pandemi, işsizlik, enflasyon, seller, yangınlar, o kadar ağır ki bu hükümetin bu sorunları çözemeyeceği duygusu güçleniyor.” sözleriyle sonlanıyor.