Macaristan Devleti Üniversitelerdeki Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarını Kaldırdı

Muhafazakar- Macar Yurttaş Partisi (Fidesz) Başkanı ve Macaristan Başbakanı Victor Orban, üniversiteler ve yüksek öğrenim kurumlarına gönderdiği bir yönergeyle, “Toplumsal cinsiyet” çalışmalarının yasaklandığını açıkladı.

“Toplumsal Cinsiyet’i” bir araştırma dalı ya da dersten öte bir ideoloji olarak ele aldığını daha önce de duyuran Orban, toplumsal cinsiyet meselesinin Macar toplumunun “muhafazakar” yapısıyla da “uyumsuz” olduğunu dile getirdi.

Yönergenin yayımlanmasından önce Fidesz taraftarları, toplumsal cinsiyet çalışmalarının iş yaratmadığı ve ekonomiye zarar verdiğine dair açıklamalarda bulunuyordu.

Bir hükumet sözcüsü yerel medyaya yaptığı bir açıklamada “Bu gibi çalışmaların ekonomik bir gerekçesi yok ve programın öğrencilere iş gücü piyasasında gerekli yetenekleri katacağını düşünmüyorum” dedi.

9 Ağustos’ta verilen yönerge, üniversitelerin ve akademik personellerin tatilde olduğu bir döneme denk geliyordu. Bunu çok iyi bilen Orban, yönergeye itiraz edilebilmesi için sadece 24 saat süre verdi ve doğal olarak itiraz edilemedi.

Orban, seçimlerden önce Hristiyan bir Macaristan yaratacağını dile getirmişti. Bir önceki başkanlık döneminde de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’daki anti-LGBTI+ kampanyalarının gizli yürütücüsü olan Uluslararası Aile Örgütü’yle beraber Budapeşte’de bir zirve düzenleyip konuşma yapmıştı.

Hangi Üniversiteler Etkilenecek?

Ülkede toplumsal cinsiyet üzerine çalışmalar yapıp ders veren 2 üniversite bulunuyor, Orta Avrupa Üniversitesi ve Eötvös Loránd Üniversitesi.Bu iki üniversite önümüzdeki dönemde programa öğrenci alımı yapamayacak. Özellikle Orta Avrupa Üniversitesi Orban tarafından uzun yıllardır çeşitli konular üzerinde baskıya maruz kalıyordu.

Yasağı açıklayan yönergenin ilan edilmesinden sonra pek çok akademik çevre ve üniversite destek mesajları yayınladı. Yakın zamanda Macaristan’da bir eylem düzenlenmesi bekleniyor.