TTB Üyesi Selma Güngör: Koronavirüs Test Merkezleri Yetersiz

Koronavirüs (Kovid-19) tanısında kullanılan testlerin şu an Ankara, İstanbul ve Erzurum’daki üç merkezde yapıldığını belirten TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selma Güngör, merkezlerin yetersiz olduğunu ifade etti.

Koronavirüs hastalığının aritmetik değil algoritmik arttığını söylediğini dile getiren Güngör, “Bugün gördüğümüz bir vaka 5 gün sonra binlerce vakaya yol açabilir. Bu nedenle merkezler daha fazla ve daha yakın yerlerde olması, hastalığın teşhis edilmesi ve tedavinin planlanması açısından önem taşıyor” uyarısında bulundu.

Virüse karşı alınması gereken önlemlere de değinen Güngör “Dezenfektanlar ağırlıklı olarak hastaneler için gerekli. Çünkü hastanelerde birçok mikrop var. Hastane dışında el yıkama yeterli. Ama günde birkaç kere değil su bulduğumuz her yerde yıkamak gerekiyor. Virüsün bulaştırıcılığı hava yolu ile oluyor. Bu anlamda hasta olan kişinin maske takması oldukça önemli. Maskeler kulaklara geçilen iplerine dokunarak çıkartılmalı, burun ve ağzı örten kısma dokunmadan çöpe atılmalı ve ardından eller yıkanmalı. Tabi ki yeterli maskenin alınması önemli, bunun için malzeme tedarik eden şirketlerin hızlıca üretimi artırarak bunları yerine getirmesi önemli. Sağlık Bakanlığı’nın da halkın bu malzemeleri ücretsiz temin edebileceği bir mekanizma oluşturmalı ve halka açıklamalı.” diye konuştu.