Ankara Başsavcılığı, Diyanet İşleri Başkanı’nın Nefret Söylemini Hukuka Uygun Buldu

Ankara Barosu’nun, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” suçunu işlediği iddiasıyla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında yaptığı suç duyurusu, “soruşturmaya yer olmadığı” kararıyla sonuçlandı. Bu kararla birlikte Ankara Başsavcılığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın müslümanlarca kutsal kabul edilen ramazan ayının ilk cumasında halka hitaben gerçekleştirdiği nefret söylemini hukuka uygun bulmuş oldu.

Savcılık, soruşturma sonucunda “Erbaş’ın yasaların kendisine verdiği yetkiler doğrultusunda, İslam’ın emir ve yasaklarının yer aldığı cuma hutbesini okuduğu vurgulandı.” denilerek nefret söyleminin hukukun sınırları içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirmiş oldu. Kararda üstelik bu konuşmanın sadece müslümanlara değil tüm insanlığı hitap ettiği iddia edildi. Sonuç olarak İslamiyet’in emir ve yasaklarından bahsedilmesinin nefret ve ayrımcılık oluşturmadığı kabul edilmiş oldu.

Ankara Barosu, LGBTİ’leri hedef gösteren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamalarına karşı bir basın açıklaması gerçekleştirerek “Kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır. demişti.