Yaşamını Yitirdiği Anları Canlı Yayınlamak İsteyen Hastanın Yayını Durduruldu

Fransa’da tedavi edilemeyen bir hastalığı olan 57 yaşındaki Alain Cocq, son günlerini Facebook üzerinden canlı yayınlamak istedi. Ancak Facebook, Cocq’un canlı yayınını engelledi.

Cocq, vücuttaki bazı dokuları bozan ve nihayetinde atardamar duvarlarına kalıcı zarar veren bir hastalığa yakalandıktan sonra ötenazi talebinde bulundu. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu talebi reddetti. Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Macron’a bir mektup yazan Cocq, ‘aşırı derecede acı çektiğini’ ve ‘onurlu bir şekilde ölmek istediğini’ belirtmişti. Macron ise bu mektubun kendisini çok duygulandırdığını söylemekle yetinmiş; ancak ‘konumu gereği kanunların üzerinde olmadığı için’ bu izni vermemişti.

Cocq, cumartesi itibarıyla yeme içme ve ilaç almayı bıraktı. Son günlerini ise, ülkesinin ötenaziyle ilgili kanunlarının değişmesi amacıyla ses getirmek için Facebook’ta yayımlamak istedi. Cumartesi sabahı Dijon’daki evinde Facebook üzerinden bir paylaşım yapan Cocq, son yemeğini yediğini şu sözlerle duyurdu: “Kurtuluşa giden yol başladı ve inanın bana mutluyum. Önümüzdeki günlerin zor olacağını biliyorum ancak kararımı verdim ve sakinim.”

Alain Cocq, paylaşımının ardından son günlerini de canlı yayımlamak istemişti. Ancak Facebook, Cocq’un bu planını “İntiharı gösteren yayınlara izin vermediğini” belirterek ve yayını engelleyerek bozdu. Facebook’tan şu açıklama yapıldı: “Sayın Cocq’un karmaşık durumuna dikkat çekme kararına saygı duymakla birlikte, uzmanlara danıştıktan sonra Alain’ın hesabından yapılacak canlı yayınları engellemek için önlem aldık.”