Tam Kapanmadan “Kapanmış Gibi” Yapmak

Dün akşam saat 19:00 itibarıyla başlayan ve 17 Mayıs’a dek sürecek “tam kapanmanın” ilk günü sabah saatlerinde ciddi bir yoğunluk yaşandı. Bazı noktalarda araç trafiği yaşanırken, İstanbul Metrosu yolcu yoğunluğu nedeniyle ek seferler koymak zorunda kaldı.

#BuNasılKapanmaki etiketiyle on binlerce twit atıldı. Polis kontrol noktalarında ise, yolda olanların istisna kapsamında yer alıp almadıklarına dair kontroller sırasında uzun araç kuyrukları oluştu.

26 Nisan günü açıklanan “tam kapanma” kararları sonrası DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) bir rapor yayınlamıştı. Rapora göre, işçilerin yüzde 61’inin “tam kapanmadan” muaf olduğu, yüzde 22’sinin kısmen muaf sektörlerde faaliyet gösterdiği belirtilmişti.

İktidarın ilan ettiği “tam kapanmada” yarınki 1 Mayıs eylemleri dahil olmak üzere, sokaklardaki tüm toplanmaların kolluk kuvvetleri marifetiyle engelleneceği duyurulmuş, fiili bir alkollü içki yasağı uygulanarak, son dakika genelgesiyle eylemlerde polise işkence yapma yetkisi verilmişti. Önümüzdeki yaz sezonunda turizm sektörünü kurtarmaya yönelik bir adım olduğu anlaşılan “tam kapanma” sırasında, işe gitme zorunluluğu bulunanlar ise bugün olduğu gibi her sabah benzer yoğunluk görüntüleri oluşturmaya devam edecekler.